A jelenleg teherautókat és katonai járműveket gyártó, közel 2 ezer embert foglalkoztató céget a Truck Development vásárolta meg, amely az egyetlen érdeklődő volt az árverésen. Az észak-morvaországi Koprivnicében található Tatra gyár értékét 1,765 milliárd koronában (21 milliárd forint) állapították meg, emellett azonban a cég 1,5 milliárd koronás (18 milliárd forint) tartozással rendelkezik. A nyugat-csehországi aukción a patinás múltú gyár kikiáltási ára 176 millió korona (2,1 milliárd forint) volt.

‘A céget hétfőn vagy kedden vesszük át. Nem tervezünk semmiféle elbocsátásokat és megtartjuk az autógyártást az eddigi terjedelemben’ – nyilatkozta az árverés után Marek Gavlas, a Truck Development igazgatója. A társaság első embere megerősítette azt a sajtóinformációt, hogy a vállalatot kifejezetten a Tatra megvásárlása céljából hozta létre egy befektető két héttel ezelőtt.

Az egykor világhírű Tatra a Composite Com miatt került árverésre, a cég ugyanis 650 millió koronát szeretne behajtani a csehországi gyártón. A Truck Development  igazgatója szerint a tartozást hamarosan kiegyenlítik.

A Tatra a legrégibb cseh tehergépkocsi-gyár, melyet Ignác Šustala alapított 1850-ben. A gyártó az 1989-es rendszerváltás után fokozatosan leépült. 2006 óta egy cseh-amerikai vállalkozói csoport működtette a gyárat és jelentősen mérsékelte a korábban felgyülemlett adósságait.

Forrás: MTI