Pár napja egy neve elhallgatását kérő személy azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Volkswagen háza táján már készülőben van a Crafter utódja, azaz annak továbbfejlesztett változata. Ez már csak azért is furcsa, mert szeptemberben még arról volt szó, hogy a Daimler kiterjesztené az együttműködést a wolfsburgiakkal. Sőt, a modellfejlesztésekről szóló közös egyezmény csak 2016-ban járna le.

A két gyártó korábban eredetileg arról kötött egyezséget, hogy egyesíti erőforrásait és készleteit a jelenlegi Crafter és Sprinter generáció gyártásához. A Mercedes, jobban mondva a Daimler AG továbbra is abban bízik, hogy nem bontják fel az együttműködést. A cég viszont arról döntött, hogy a jövőben az MAN haszongépjármű üzletágával is együttműködik, melyben a Volkswagen jelenleg többségi részesedéssel bír.

Bevásárolt a Volkswagen

Tavaly hivatalosan is bejelentették, hogy a Volkswagen többségi tulajdont szerzett az MAN-ben. 2012 júniusa óta a vállalat a részvények 75,03 százalékát tudhatja magáénak, ami egyértelmű többséget jelent. Azzal ugyanis, hogy a Volkswagen a részvények több mint háromnegyedét tartja kézben, gyakorlatilag teljes irányítási joggal és a profit feletti hatalomgyakorlással bír. 
A wolfsburgiak épp a közelmúltban jelentették be, hogy a maradék részvényeseket is kifizetik, melynek köszönhetően az MAN 225 év után elveszíti függetlenségét. A Volkswagen megőrizné a cég önállóságát, első körben valószínűleg csak egy közös haszongépjármű-típuspaletta felállítására kerülne sor.

Forrás: Reuters/Volkswagen