Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére csütörtökön Budapesten találkoztak a V4-es fővárosok főpolgármesterei. Az esemény fő célja a Visegrádi Csoport országai közötti együttműködés megújítása, továbbá közös együttműködési lehetőségek és kezdeményezések megvitatása volt. Az eseményen részt vett Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere is, aki kíséretével pénteken megtekintett néhány kiemelt fontosságú, folyamatban lévő budapesti közösségi közlekedésfejlesztési projektet. A lengyelek megnézték a FUTÁR diszpécserközpontját, a kelenföldi járműtelepet és 4-es metró egyes részeit is. 
A főpolgármester asszonyt és delegációját Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a DBR Metró Projekt Igazgatóság szakembereivel együtt kísérte végig a Fővám téri, illetve a Szent Gellért téri állomáson, valamint a két megállót összekötő, Duna alatti alagútszakaszon. Később a kelenföldi járműtelepre is ellátogatott a delegáció. Varsóban egyébként épül most a második metróvonal, így a látogatás gyakorlati célokat is szolgált. A főpolgármester asszony  kiemelte, hogy a lengyel főváros közlekedésszervezője, a ZTM és a Budapesti Közlekedési Központ között rendszeres és jó munkakapcsolat épült ki.
A lengyel kettes metró vonalán Siemens Inspirók közlekednek majd

A lengyel kettes metró vonalán Siemens Inspirók közlekednek majd

Egyről a kettőre
Varsóban jelenleg egy vonal áll az utasok rendelkezésére. Ugyanakkor folyamatban van a második, észak-nyugati vonal építése, mely eredetileg a 2012-es futball EB-re készült volna el, azonban a kivitelező kiválasztásának elhúzódása és a gazdasági válság nem tette lehetővé, hogy minden az eredeti tervek szerint haladjon. Korábban kínai konzorcium nyerte a kivitelezési tendert, azonban mivel az  áron alul, kétes minőséggel kezdte volna el építeni az alagutat, új tendert írtak, amelyen az olasz-török konzorcium az Astaldi Gulermak nyert. Az új vonalon várhatóan ultramodern Siemens Inspiro típusú szerelvények közlekednek majd. A jelenlegi állás szerint a lengyel kettes metrót akár már idén átadhatják.
Forrás: MTI nyomán