2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben. Megújul a járműpark: januárban a használtan vásárolt Volvo és Mercedes Citaro autóbuszok, míg májustól az újonnan vásárolt Citarók állnak forgalomba, valamint az elavult ZIU-9-es trolibuszokat a korszerűbb, akadálymentes MAN típusú trolibuszok váltják. 2013 január elsejétől új bérlettípusokat vezetnek be. Változik több jegy és bérlet ára, a kedvezményes bérletek ára azonban 2013-ban sem nő. Egyszerűsödik a bérlethasználat: januártól személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is együtt is használhatóak lesznek a bérletek. A jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszám 2013-ban tovább bővül. A menetrend szerint közlekedő D11-es, D12-es és D13 hajójáratok vonalain téli menetrendet vezetnek be. Újabb buszjáratokon vezetik be az elsőajtós felszállást.

Használt Mercedes és Volvo buszok

2013. január 1-jétől teljes körűen forgalomba állnak a közelmúltban vásárolt használt, de jó állapotú, alacsonypadlós Mercedes Citaro és Volvo 7700-as járművek, amelyeket a BKV üzemeltet majd. A kibővült és megújult autóbuszflotta összességében annyi alacsonypadlós szóló és csuklós járművel rendelkezik, hogy a térbeli elosztásnak köszönhetően néhány kiegészítő jellegű, csak csúcsidőben közlekedő, illetve midibuszokkal kiszolgált járat kivételével minden vonalon fognak közlekedni alacsonypadlós buszok.

MAN trolibuszok

2013. január 1-jétől az elavult ZIU-9-es szovjet trolibuszokat a BKK és a BKV kivonja a forgalomból, helyettük korszerűbb, akadálymentes MAN típusú csuklós járművek állnak forgalomba. Egyúttal nagyjavítást végeznek az Ikarus 412-es és 435-ös trolikon is, amely által a járművek megbízhatósága, üzemkészsége jelentősen növekszik. Ennek eredményeként, aki trolival utazik, januártól korszerűbb, környezetbarát járműveket vehet igénybe, a trolibusz-hálózaton összességében 2 százalékkal nő a férőhely-kínálat.

A 2013-as tarifák és az egyszerűsödő bérlethasználat

2013-tól új bérlettípusokat vezet be a BKK. Változik több jegy és bérlet ára, amellett, hogy a jegyek és a teljes árú bérletek ára az inflációt követve emelkedik, a kedvezményes (tanuló, nyugdíjas) bérletek ára 2013-ban nem nő. A 2013-as tarifák megismerhetőek ezen a linken.

Egyszerűsödik a teljes árú BKK-bérletek használata: január 1-jétől már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is érvényesek lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt.

Újabb közterület-felügyelők a jegy- és bérletellenőrzésben

A 2011 elején a Fővárosi Közterület-felügyelettel megkezdett együttműködés nyomán a közterület-felügyelők bevonása a jegy- és bérletellenőrzésbe jelentősen javította az ellenőrzés hatékonyságát, illetve a menetdíj- és pótdíjbevételek növekedését is eredményezte. A menetdíjbevételek megőrzése, illetve növelése továbbra is kiemelt cél a BKK-nál, ezért ennek elérése érdekében a jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszám 2013. január 1-jétől tovább bővül.

Elsőajtós felszállás

2012. december 1-jén, szombaton üzemkezdettől a 93-as, a 181-es, a 225-ös és a 281-es, december 15-én, szombaton üzemkezdettől pedig a 183-as, a 185-ös, a 217-es és a 217E jelzésű buszjáratokon vezetik be az elsőajtós felszállási rendet.

2013. január 5-én, szombaton üzemkezdettől a 15-ös, az 53-as, az 58-as, a 115-ös és a 133-as buszjáratokon, január 19-én, szombaton üzemkezdettől pedig a 149-es, a 153-as, a 162-es, a 162A és a 262-es buszjáratokon vezetik be az elsőajtós felszállási rendet.

Téli menetrend a hajóvonalakon

A Budapesti Közlekedési Központ 2013 januárjától csökkentett menetrenddel közlekedteti a dunai hajókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hajójáratok jó időben a kellemes utazási körülményekkel és kilátással kompenzálják a lassabb haladást és vonzóak utasaink számára, azonban amint az időjárás rosszabbra fordul, a hajóközlekedés csak rövidebb menetidővel lehet versenyképes. A téli menetrendről bővebben erre a linkre kattintva olvashatnak.