Változik jövőre a magyar autópálya-rendszer 2 Az év elejei áremelést követően, az autósok a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium saját tervezetét bemutatva. A nagyobb járművekre azonban változás vár a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetése nyomán.

A 3500 kg megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre januártól nem lehet majd éves matricát váltani. A hagyományos díjfizetési lehetőség e járműkörre az e-útdíjra való átállás miatt az év második felére megszűnik. Az e teherautókra megvásárolt 1 napos, heti és havi e-matricák a vásárlás napjától függetlenül nem jogosítanak 2013. június 30. utáni úthasználatra. Érdemes erre odafigyelni!

A rendeletmódosítás arányos díjtételekkel külön díjkategóriát hoz létre az e-útdíj bevezetésében nem érintett autóbuszok számára. A személygépkocsik és legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik is az e-matricás rendszerben maradnak.
 
A jövő évtől a díjköteles utak jogosulatlan használata miatt kiszabott bírságot az útkezelő felfüggesztheti, ha az üzemben tartó feljelentéssel igazolja, hogy a gépjármű vagy annak rendszáma jogellenesen került ki birtokából. Ha bebizonyosodik, hogy a feljelentés megalapozott volt, a pótdíj az üzemben tartót nem terhelné. Megalapozatlan feljelentés esetén automatikusan a magasabb pótdíjat kellene megfizetni.

A tervezett módosítás ennek birtokában 2013. január elsejétől léphet hatályba.