Egy hónappal ezelőtti szolgálatba állításuk óta országszerte már több mint ezer esetben riasztották az Országos Mentőszolgálat új, sárga mentőautóit, és a tapasztalatok alapján az új esetkocsik beváltak – közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.


A 23 úgynevezett B típusú Volkswagen Krafter mentőautó szolgálatba állításáról július 30-án számolt be az Országos Mentőszolgálat. Az ünnepélyes bemutató sajtótájékoztatón újabb mentőautók beszerzéséről szóló szerződést is aláírtak.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szeptember elején sajtótájékoztatóján azt közölte: a júliusban vásárolt vadonatúj mentőkocsik nem alkalmasak a szállított betegek lélegeztetésére.

A mentőszolgálat szóvivője most közleményében kiemelte, hogy az elmúlt egy hónap tapasztalatai alátámasztják az Országos Mentőszolgálat akkor is egyértelműen leszögezett álláspontját: “az autók feladatuk ellátására minden esetben (így lélegeztetést igénylő esetek ellátásának megkezdésére is) alkalmasak”.

Beváltak az új mentőautók 3


Kifejtette: a kocsikkal dolgozó szakemberek az első két hét után részletesen beszámoltak a járművel, annak felszerelésével kapcsolatos tapasztalataikról, és ezek alapján elmondható, hogy “az új mentőautók külső és belső kialakítása is komoly előrelépést jelent, a betegellátás feltételei érezhetően javultak”. Megjegyezte, hogy az új kocsikkal ellátott esetek között balesetek, rosszullétek ellátása, sőt, szülés levezetése és sikeres újraélesztés is szerepelt.

A szóvivő kitért arra is, hogy az új sárga mentőautók januárban szolgálatba állított első 38 kocsija közül több már az ötvenezredik megtett kilométerén is túl van. Ez idő alatt két jármű szenvedett balesetet, mindkét esetben előírásszerűen működtek az új típusú autók biztonsági elemei, a balesetekben a nagy erejű ütközések ellenére nem sérült meg senki – emelte ki Győrfi Pál.

A mentőszolgálat 1,45 milliárd forintos kormányzati forrásból tovább folytatja a kiöregedett, leamortizálódott mentőkocsik csereprogramját. Az újabb 60 “B” típusú mentőautó gyártása már folyamatban van, azok “szolgálatba állítása” év végére várható. A már meglévő, illetve beszerzés alatt álló összesen 121 mentőautó után pedig a következő évben az Országos Mentőszolgálat további “nagy léptékű” mentőjármű-vásárlást tervez, melyre európai uniós forrás teremt fedezetet – hangsúlyozta a szóvivő.

Forrás: MTI