HÉV-es kalandtúra
Holnap, azaz szeptember 14-én, pénteken este minden érdeklődő és közlekedésbarát megismerkedhet a H5-ös (szentendrei) HÉV üzemével, miközben bepillantást nyerhet a kulisszák mögé is.

125 éves a budapesti HÉV és villamos

125 éves a budapesti HÉV és villamos


E napon indul a Batthyány térről az az éjszakai kalandtúra, melynek első állomására egy M IX/A sorozatú nosztalgia HÉV-szerelvénnyel utazhatnak a résztvevők. A vonat megáll Békásmegyeren, ahol most először nyitja ki kapuit az utasok előtt a közelmúltban korszerűsített vonali forgalomirányító központ, majd tovább utazva Szentendrére, lehetőség nyílik a kocsiszín meglátogatásra, végül pedig éjszakai tárlatvezetéssel várják a résztvevőket a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban.
 
A programra jegyet, indulás előtt a Batthyány téren lehet váltani, melynek ára 1600 Ft személyenként. Gyülekező szeptember 14-én, pénteken a Batthyány téren lesz, ahol a regisztráció és jegyvásárlás este 20:00 óráig tart majd.
 
Figyelem! A programon legfeljebb 60 fő vehet részt, ezért előzetes regisztráció szükséges. A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadják a turizmus@bkv.hu e-mail címen, 14-én 12 óráig. Az eseményen 14 év alatti gyermek csak felnőtt kísérettel vehet részt, mivel a tartalmas, egész estés program után éjfél körül indul vissza a csapat a fővárosba.

Emellett a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a BKK és a BKV ebben az évben is több helyszínen várja a látogatókat a szeptember 15-16-ai hétvégén.

Kelenföld kocsiszín

Kerek évfordulón nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Kelenföld kocsiszín. A Városi Tömegközlekedési Történeti Egyesület, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV közös szervezésében történeti- és járműbemutatókkal várja az érdeklődőket az idén 100 éves remíz.

Üzemtörténeti tárlat lesz a II. csarnokban, a 10. vágány melletti falazaton, ahol az érdeklődők korabeli fotók, épülettervrajzok, iránytábla-reprodukciók segítségével ismerhetik meg a Kelenföld kocsiszín történetét. Ezen a napon megtekinthető lesz a kocsiszín belső területe is, amely a 47-es, 49-es és 19-es viszonylatokat szolgálja ki.

A IV. csarnokban az emelőgépekről, a tetőpódiumról és a vizsgálóaknából tekinthetők meg az ipari csuklós kocsik. Láthatók lesznek emellett kiszerelt forgóvázak és egyéb alkatrészek is, mialatt a BKV munkatársai rövid beszámolót tartanak a karbantartási folyamatokról. Az udvaron járműkiállításon ismerhetik meg a remíz járműállományát: bejárható lesz a kocsik utastere, vezetőfülkéje, valamint rövid típusismertetőt is adnak az érdeklődőknek. A kiállított járművek között a jelenleg is közlekedő kocsik, mint a Ganz ipari csuklós, a KCSV-7, a Tatra T5C5, a TW6000 és a Combino, valamint a nosztalgiaflotta jeles darabjai, így egy UV-szerelvény, az FVV-csuklós, a 436-os és a 611-es pályaszámú favázas villamos és egy hóseprő mozdony is megtekinthető.

A nyitva tartási idő alatt nosztalgiajáratok is közlekednek ezen a napon és lehetőség lesz BKV-s ajándéktárgyak, relikviák megvásárlására is.

Mindezek mellett igazi különlegesség is várja a fotósokat: 49É jelzéssel szeptember 16-án 0 óra 30 perckor UV szerelvény indul a kocsiszínből, amely 0 óra 55 perckor érkezik meg a Széll Kálmán térre, tíz perc múlva pedig visszaindul és várhatóan 1 óra 30 perckor érkezik vissza Kelenföldre. A fotósjárat különlegessége, hogy egészen 1996-ig közlekedett ez a járat ilyen típusú kocsikkal.

125 éves a budapesti HÉV és villamos

125 éves a budapesti HÉV és villamos

Fogaskerekű – 60-as villamos

A Városmajorban megtekinthető a Budai Svábhegyi Vasút 2-es pályaszámú, eredetileg 1874-ben gyártott és a BKV által felújított személykocsija, valamint a fogaskerekű vasút 1928-as gyártású, szintén korhűen felújított 30-as pályaszámú mozdonya, továbbá a 40-es pályaszámú Rowan pótkocsija. A programok mellett lehetőség lesz BKV-s ajándéktárgyak, relikviák megvásárlására is.

125 éves a budapesti HÉV és villamos

125 éves a budapesti HÉV és villamos

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A BKV idén 20 éves szentendrei múzeuma, az egykori HÉV kocsiszín ma már műemléki épületében 3000 négyzetméter fedett és 2000 négyzetméter szabadtéri kiállítási térrel, közel 70 járművel és állandó kiállítással várja a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain.

125 éves a budapesti HÉV és villamos

125 éves a budapesti HÉV és villamos

Földalatti Vasúti Múzeum

A kontinens első földalatti vasútjának emléket állító múzeum történelmi, műemléki környezetben, a földalatti egykori alagútszakaszában fogadja látogatóit. A korhűen felújított kocsik mellett fényképek, iratok, makettek kalauzolnak végig a földalatti történetén, de betekintést nyerhetünk a metróépítésekbe is.

Nagyon sokáig nem lesz újra lehetőség egy érdekes gyűjtemény megtekintésére, mivel ezen a hétvégén zárul a BKV plakáttörténeti kiállítása. A tárlat a BKV, illetve jogelődjeinek grafikai és szöveges plakátjaiból, hirdetményeiből mutat be válogatást. Összeállításunkhoz a fővárosi közösségi közlekedés múltjának két korszakából: egyrészt az 1923-ban egyesített Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaság (BSzKRt) negyed évszázadából, másrészt az 1950-es, 1960-as évek világából és a Budapesti Közlekedési Vállalat első évtizedének anyagából válogattak.

125 éves a budapesti HÉV és villamos

125 éves a budapesti HÉV és villamos

A Kulturális Örökség Napjai programokban résztvevő helyszínek ingyenesen látogathatók. Mindenkit szeretettel vár a BKV és a BKK.