Az ópusztaszeri Nyeregszemle a résztvevő lovak száma alapján a Kárpát-medence legnagyobb lovas seregszemléje, ahol 2012 májusában több mint 400 lóval jelentek meg a hazai, valamint a szomszédos országokból érkező lovasok. A szervezők reményei szerint még ennél is nagyobb szabású, 2013-as rendezvényre egy nemrég indult túra hívja fel a figyelmet, melyen a lovasokat egy vadonatúj Ford Ranger is elkíséri.

Adatlap

Nyeregszemle – Ford Ranger

Nyeregszemle - Ford Ranger
Nyeregszemle - Ford Ranger
Motor 2198 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 150 LE
Nyomaték 375 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 12,3 sec
Végsebesség 175 km/h
Fogyasztás (vegyes) 8,5 l / 100 km

A Nyeregszemle – Kárpát-medencei Lovas Hagyományőrző Találkozó és Ismeretszerző Fesztivál minden évben egy-egy téma köré szerveződik, így 2013-ban arról emlékezik majd meg, hogy IV. Béla király 770 éve menekült meg a tatárjárás elől, miután a feldúlt ország újjáépítésébe kezdhetett. A szervezők a tavalyi Székelyföldre és Kaposmérőbe, a Kassai-völgybe vezető útjuk után most egy 1200 km-es, mintegy 45 napos horvátországi lovas túrával igyekeznek felhívni a figyelmet a jövő évi rendezvényre. Az út végcélja a horvátországi Trogir városa, ahol IV. Béla végül menedéket talált az őt üldöző mongolok elől. A lovasok meglátogatják a magyarság útközbe eső történelmi emlékhelyeit, illetve felkeresnek olyan lovas közösségeket, akiket így személyesen is meghívhatnak a jövő évi Nyeregszemlére. A IV. Béla emlékének szentelt úton a lovasokat egy, a Ford Magyarország által biztosított új Ford Ranger kíséri, amely egyszerre szállítja a lovasok felszereléseit és a lovak takarmányát is.

Az emléktúra résztvevőit augusztus 20-án, az ópusztaszeri Árpád-emlékműnél tartott Szent István-napi forgatag keretei között bocsátotta útnak Kertész Péter, a park ügyvezetője. Elindulás előtt Kondé Lajos, a Szegedi Dóm plébánosa áldotta meg az utazókat, majd, B. Nagy László kormánymegbízott hagyományos élelmiszereket tartalmazó úti csomaggal köszönt el a Solymosi Bertold és Zerinváry Szilárd által vezetett lovasoktól.

Nyeregszemle - Ford Ranger

Nyeregszemle – Ford Ranger

A letenyei határon átkelve a lovasok Zágrábba tartanak, hogy a horvát fővárosban a Szent László által alapított Szent István Székesegyház előtt találkozzanak a horvátországi magyarok képviselőivel. A lovasok ezt követően Horvátország hegyvidéki földútjain jutnak el a Plitvicei tavak és Zadar (az egykori Zára) érintésével Biogradba, ahonnan már horvátországi társaik is melléjük szegődnek útjuk utolsó, tengerparti szakaszára.

A lovas túráról hatrészes úti film készül, melyet a Magyar Televízió 2013 januárjától sugároz a Duna TV műsorán. Akik azonban már útközben is szeretnék nyomon követni a lovastúra eseményeit, azok a Nyeregszemle Facebook-oldalán megjelenő képekből, kisfilmekből juthatnak információhoz a lovasok friss élményeiről, aktuális helyzetéről.