Dunaújváros a szülővárosom, így mindig fokozott érdeklődéssel figyelem a helyi tömegközlekedés fejlődését. Ez volt a hely, ahol először vezettem helyi, akkor még sárga 280-ast, itt, a korábban 20-as, később Alba Volán dunaújvárosi telephelyén jártam ki a nemzetközi buszvezetői tanfolyamot, valamint ebben a városban él és dolgozik ma is sok ismerősöm és barátom.

Ezért hát a YouTube böngészése közben azonnal megakadt a szemem a lenti videón, amin egy dunaújvárosi autóbusz válik épp a lángok martalékává. Ez az MAN típusú, 1997-es évjáratú autóbusz egyébként nem az Alba Voláné, hanem egyik kiemelt alvállalkozójáé, a VT-Transmané volt, aki 2010 óta Dunaújvárosban is megnyerte egy helyi járatú, egészen pontosan a 25-ös vonal üzemeltetését. Hogy mégis a 29-esen égett ki az autóbusz, az azért történhetett, mivel esténként, hétvégén és júlusban, valamint augusztusban a 25-ös és a 22-es vonalak 29-es számon, összevonva közlekednek, így a VT-Transman ezekben az időszakokban a 29-esen jár.

Mivel Dunaújvárosban a buszok nem váltanak vonalat napközben, a 25-ös pedig menetrend szerint 31, míg a 29-es 41 perc alatt ér körbe a kijelölt útvonalán, indulásaik viszont fél óránként vannak, ezért két csuklós MAN közlekedik a városban, egy harmadik pedig a Volán telephelyén, tartalékként várja, hogy meghibásodás esetén beugorhasson. Hát szerda délben szükség is volt rá, mivel a háromból az egyik jármű a Vasmű úton, a Városháza térhez érve lángra kapott, majd az utasok leszállítása és a sofőr sikertelen oltási kísérlete után motortere annak rendje és módja szerint ki is égett.

A tűzoltók 6:40-nél, tehát igen hamar megérkeznek, ami a Vasmű főbejáratától nem messze, a Papírgyári úton lévő laktanyájuk és az eset helyszíne közti 2 km teljesen egyenes útnak is köszönhető. A videó érdekessége, hogy szinte a füst megjelenésétől egészen az oltás befejezéséig nyomon követi az eseményeket, így aki még nem látott ilyet, annak mindenképp érdemes végig néznie az egészet.