Bojan, a két és fél éves, 200 kilós szibériai tigris (panthera tigris altaica) eddig az északkelet-németországi Stendal állatkertjében lakott nővérével, Painával és édesapjával, aki a schwerini állatkertből származik. A stendali állatkertnek a vidékről érkezett apa almából egy tigrist azonban kötelessége tovább adni, hogy más állatkertek is bővíthessék veszélyeztetett szibériai tigrisállományukat.

Bojan így hát nagy útra indult, a születési helyétől 900 km-re, Göteborgtól pedg 120 km-re északra fekvő Nordens Ark állatkertbe. A 15 órás utat Bojan ébren töltötte egy kéziváltós Volvo FH 460-as félpótkocsijában lerögzített ketrecben. Ugyanúgy mint a tigrisnek, a szállítást végző Pall Cargo szakembereinek is kihívás volt ez az út, mivel ilyen rakománnyal igen ritkán kelnek át Németországból Dániába a Balti-tenger csatornáján.

Az útról készült videón, Mia Abrahamsson, a Nordens Ark állatkert tigrisgondozója, valamint Tobias Oscarsson és William Lithander, a Volvo FH 460-as pilótái beszélnek az élményekről. Elmondják, hogy a hőszigetelt félpótkocsit 4 fokosra hűtötték a szállításhoz, amiben Bojan sikeresen átvészelhette a hosszú utat. Nordens Arkban pedig már várt rá új barátnője, Sparta, akivel gondozóik reményei szerint hamarosan családot alapítanak majd, hogy a szibériai tigris állományt tovább gyarapíthassák. Jelenleg vadon körülbelül ötszáz szibériai tigris él, java részük Oroszországban, de könnyű tartása miatt a magyarországi állatkerteknek is gyakori lakója, így pillanatnyilag hazánkban hat helyen tizenkét példány található belőlük.