A világ legjobb teherautója sem tudja teljesíteni küldetését, ha elakad egy forgalmi dugóban. A Renault Trucks 2011-ben dobta piacra a Nav’Truck alkalmazást, a kifejezetten teherautós, iPhone-ra kifejlesztett navigációs szoftvert, amivel úttörő szerepet játszik a forgalmi torlódások elkerülését célzó kezdeményezésekben. Ezzel a tapasztalattal felvértezve a Renault Trucks most csatlakozott a Lyon és környéke régióban mintegy tíz állami és magánvállalat részvételével elindított Optimod’Lyon programhoz.

A programon belül a Renault Trucks feladata elsősorban innovatív mobil megoldások és szolgáltatások fejlesztése. A program többi résztvevője által összegyűjtött és feldolgozott adatok alapján a gyártó mérnökeinek célja, hogy egy okostelefonra kifejlesztett alkalmazással létrehozzanak egy egyszerű, ergonómikus, a városi áruellátásban dolgozó sofőrök és az érintett vállalatok igényeinek megfelelő munkaeszközt. Az azonnali és a megelőző információk közlésének köszönhetően a sofőr tisztában lehet a közlekedési körülményekkel, a forgalmi korlátozásokkal, információt kaphat a járművével használható útvonalakról, majd ezeket az információkat összesítve akár meg is tudja változtatni a megtervezett túraútvonalát. A Renault Trucks 2014-ben már ügyfelek bevonásával, valós körülmények között tervezi tesztelni a rendszert.

A Lyon és környéke régió és a Renault Trucks vállalat mellett az IBM, a Citiway, a Parkéon, a Phoenix, a LIRIS, az Orange, a GLS, a Laboratoire d?Economie des Transports (Közlekedési Gazdasági Laboratórium), a CETE és az Autoroutes Trafic (Autópálya Felügyelet) vesz részt a programban. A hároméves projektet a LUTB (Lyon Urban Truck and Bus) versenyképességi klaszter is támogatja, amelyben a Renault Trucks a kezdetek óta aktívan részt vesz.

Renault Optimod'Lyon
Renault Optimod'Lyon

A Renault kamionjai iPhone-on beszélgetnek

Renault Optimod'Lyon
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Renault NavTruck
Fotó megosztása:

Renault NavTruck

Renault NavTruck

Ez a program egy újabb lépés abban a folyamatban, amelyet a Renault Trucks a zökkenőmentes városi áruszállítás megteremtéséért indított, és amelynek vezérelve, hogy a legalkalmasabb teherautót használjuk, a megfelelő helyen, megfelelő időben, a legmegfelelőőbb hajtási móddal.