Ezen a héten Európa-szerte fokozott tehergépkocsi-ellenőrzésekre kerül sor. A TISPOL idei első kampányában mintegy 25 ország ellenőrző hatóságai vesznek részt.

Az európai rendőri szervek szövetsége, a TISPOL idén kilenc nemzetközi közlekedésbiztonsági kampány végrehajtását tervezi. Az első akció a tehergépkocsik forgalmát veszi nagyító alá. A célellenőrzésekre Európában ezen a héten, azaz február 13. és 19. között kerül sor. A héten belül az egyes országok önmaguk választhatják meg azokat a napokat, amelyeken az ellenőrzés ténylegesen megvalósul.

A hazai közutakon a tehergépjárművek fokozott ellenőrzésére 2012. február 14. és 16. között kerül sor. Az intézkedés-sorozat az ország teljes területére kiterjed. Számos ellenőrzési helyen a rendőrök a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereivel működnek együtt.

A TISPOL Truck ellenőrzés alapvetően a tehergépjárművek forgalmát érinti. Ezen belül a járművezető okmányai, és vezetési alkalmassága mellett a tehergépkocsi műszaki alkalmassága, s az egyéb előírások megtartása (pl. vezetési és pihenőidő, túlsúly, hétvégi korlátozások stb.) egyaránt az ellenőrzés szempontjai között találhatók.

Amennyiben a rendőrök más kategóriájú jármű vezetője által elkövetett szabályszegést észlelnek (megengedett sebesség túllépése, biztonsági öv használatának elmulasztása stb.), azt sem hagyják figyelmen kívül.

A nemzetközi akcióban várhatóan mintegy 25 ország ellenőrző hatóságai vesznek részt.

Forrás: ORFK-OBB