Nem akármilyen kalamajkát okozott Angliában egy magyar kamionos. A Daily Mail brit tömeglap internetes kiadásának beszámolója szerint a gépkocsivezető olívaolajat szállított volna a minőségi – és meglehetősen drága – termékeiről ismert Waitrose brit szupermarket-hálózat colchesteri üzletébe, de műholdas navigációs rendszerét követve egy olyan utcába fordult be, amely kamionok számára túl szűk volt.


A magyar rendszámú jármű már a kereszteződésben fennakadt, pótkocsija felborult, és a 80 ezer font (29 millió forint) értékű rakomány jelentős része kiömlött. A Mail beszámolója szerint 15 ezer font (5,4 millió forint) kár keletkezett egy XVII. századi, műemlékvédelmi oltalom alatt álló épületben, és a 20 ezer font értékű kamion is is komolyan károsodott.

A baleset során a teherautó egyik gumija is kidurrant, ami további károkat okozott. A kiömlött olívaolaj miatt csúszóssá vált útfelületet hó- és jégmentesítésre használt szóróanyaggal kellett kezelni, és a hatóságok felszólították a helybélieket, hogy a 16 órán át tartó kárelhárítás idejére maradjanak otthonaikban.

A Mail beszámolója szerint a magyar kamionsofőr nem tud angolul, és így nem értette azokat az útjelzéseket sem, amelyek arra figyelmeztetik a járművezetőket, hogy az érintett városi útszakasz túl szűk teherautók számára.

A colchesteri magisztrátusi bíróság a gépkocsivezetőre 120 font (43 ezer forint) bírságot rótt ki, és 100 font eljárási költség megfizetésére is kötelezte, ám végül a ténylegesen megfizetendő összeget mindössze 40 fontban határozta meg, figyelembe véve azt az időt is, amelyet a magyar sofőr a vasárnap esti incidens után rendőrségi fogdában töltött. A kamionsofőr emellett hat büntetőpontot is kapott jogosítványára.

Nem ez az első ilyen eset, 2010-ben egy angolul szintén nem beszélő kamionsofőr szorult be járművével egy nádfedeles ház és fal közé miután a GPS utasítását követve egy olyan útra tért le, amelyen ilyen járművek nem közlekedhetnek.

Forrás: MTI