Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy kínai férfit, aki – mivel katonai rendszámú teherautókkal közlekedett – nem fizetett autópályadíjat, és ezzel százmillió forintot meghaladó értékű kárt okozott.

Az eset országos visszhangot kapott, és botrány is lett belőle. A közvélemény először a túlságosan szigorúnak tartott ítéletet bírálta, majd utóbb kiderült: a rendszámtáblákat nem hamisították – mint az a vádban szerepelt -, hanem vásárolták. Ráadásul az ítéletet meghozó bírókat nemrégiben leváltották.


A 43 éves Si Csian-fenget a Honan tartományi Pingtingsan város középfokú bírósága ítélte el december közepén, mivel két katonai rendszámmal felszerelt teherautóval 2008 májusa és 2009 januárja között összesen 2361 alkalommal nem fizetett autópályadíjat a Csengcsou-Jaosan autópályán, és ezzel 3,68 millió jüan (115,4 millió forint) kárt okozott. Kínában a katonai rendszámú gépkocsik több kedvezményben részesülnek, közülük az egyik, hogy nem kell autópályadíjat fizetniük. Büntetését súlyosbította, hogy az általa használt rendszámtáblákról a bíróság azt állította: hamisak.

Csakhogy Csian-feng öccse, miután feladta magát a rendőrségen, kijelentette, hogy ő a teherautók üzemeltetője, és azt állította, hogy a rendszámtáblákat a fegyveres rendőrség helyi egységének tagjaitól vásárolták, vagyis nem saját gyártásúak. Si Csün-feng felmutatott egy szerződést, amely szerint azzal a formai indoklással adták át nekik a rendszámtáblákat, hogy az egység építkezéseinél szállítási munkát végeznek.


A vállalkozók évente 1,2 millió jüant fizettek a fegyveres rendőrség kasszájába. A szerződés azt is meghatározta, hogy a fuvarozók az autópálya mely szakaszát használhatják. Csün-feng állítása szerint további ötezer jüant fizettek havonta az autópályadíj-beszedők helyi állomásfőnökeinek, akik azonban ezt tagadják.

A honani felsőbb bíróság az új információk ismeretében kötelességmulasztás miatt a bíróság elnökét és az ügy bíróját felmentette tisztségéből, a bíróság helyettes elnökét pedig felfüggesztették.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az elítélt Si Csian-feng sorsa, és azt sem, hogy a szerződésen szereplő pecsét eredeti-e. Nem egyértelmű, hogy a két férfi visszaélt-e korlátozott jogaival, és valóban dolgozott-e a fegyveres rendőrségnek, vagy pedig a szerződéssel csupán fedezték a rendszámok eladását.

Az az állítás, miszerint a rendszámokat hamisították, mindenesetre megdőlt, s a kínai törvények szerint a fegyveres rendőrség megkülönböztetett rendszámainak illetéktelen használata legfeljebb hét év szabadságvesztéssel sújtható.

A Global Times (GT) című napilap beszámolója szerint az autópályadíjakat úgy állapították meg, hogy például egy 70 tonnás – tehát túlsúlyos – rakománnyal akár 2700 jüant (85 ezer forint) is fizethet a szállító száz kilométeren. Ebben a helyzetben sok fuvarozó próbált és próbál úgy megszabadulni a költségektől, hogy a katonai egységektől fizetségért cserébe rendszámtáblát “bérel vagy vásárol”.

A GT felidézi azokat a rendelkezéseket, amelyek kedvezményeket adnak a hadsereg vagy a fegyveres rendőrség tulajdonában lévő járművek vezetőinek. A lap szerint ezekkel a privilégiumokkal – törvénytelenül – helyenként illegális tevékenységeket, csempészeket fedeznek.