Egyetlen magyarországi gépkocsit sem enged közlekedni az erdélyi utakon az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete, ha október 20-ig a budapesti közlekedési minisztériumtól nem kap kielégítő választ az Orangeways Zrt. romániai járataival kapcsolatban – mondta a Napi Gazdaságnak Orbán László, a szervezet csíkszeredai elnöke.

Azért tiltakoznak, mert szerintük az Orangeways Csíkszereda-Budapest járata az irreálisan alacsony áraival csődközeli helyzetbe sodorta őket. Az erdélyi cégek egy Budapest-Csíkszereda útért átlagosan 11 ezer forintot kérnek, míg ugyanezt a távolságot a narancsszínű buszokon 7 ezer forintért, hűsítő italok és utaskísérő társasága mellett tehetjük meg.

Többek között azt is nehezményezik, hogy míg az erdélyi cégek Budapesten havonta mintegy 1500 eurós állomásdíjat fizetnek, addig a fapados járat helyi buszmegállókból és az út mellől szállítja az utasokat, így önköltség alatti árakkal tud dolgozni.

Az egyesület szerint ráadásul az utaztató engedélyét sem a hatályos törvények szerint dolgozták ki. Az Orangeways képviselője szerint az engedélyük rendben van, az alacsony árakat a járműparkukkal magyarázza. Vadonatúj, kis fogyasztású, több utas szállítására alkalmas buszokkal dolgoznak, így tudják elérni az alacsony árakat. Megállót pedig magánszemélyektől vagy cégektől bérelnek, ami nem törvénytelen.

Forrás: Napi Gazdaság