Szándéknyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a magyar kormány nevében a Quantum Energy által jegyzett hidrogéntechnológia Magyarországon való meghonosításához. Mint már korábban beszámoltunk róla, az amerikai tulajdonban lévő cég hamarosan összeállítja az első hazai hidrogénbuszt.
 
A hajtóanyagot sem hagyományos módon, hanem szélenergiából keletkező ún. “zöld áram” segítségével állítanák elő, így az egész folyamat mentes a káros emisszióktól. A hidrogénnel hajtott elektromos városi autóbuszok legnagyobb előnye ugyanis az, hogy sem szén-dioxidot, sem más, az üvegházhatást kárósító anyagot nem bocsátanak ki, csak vízgőzt.

A tartályok a tetőre kerülnek

A tartályok a tetőre kerülnek


Elsőként a városi közlekedésre tervezett buszokból a 13,4 méter hosszú, szóló változat készül el várhatóan februárra, majd később csuklós kivitel is lehetséges. Az elektromotort a Siemens, a hidrogénmotort a Quantum amerikai részlege szállítja.

Az önkormányzatok nagyon kedvező feltételek mellett pályázhatnak a buszok megszerzésére. Várhatóan az Európai Unió átvállalja a költségek nyolcvan százalékát.