Gáz van a buszokkal Szegeden
Gáz van a buszokkal Szegeden

Gáz van a buszokkal Szegeden

Gáz van a buszokkal Szegeden

Gáz van a buszokkal Szegeden
A buszok teljesítik az Euro 5 emissziós normát is
A földgáz betöltése a motortérben történik, a jármű leállítása után
Négy darab 18 méter hosszú csuklós Citaro kerül Szegedre
Gáz van a buszokkal Szegeden 12
Fotó megosztása:
Új buszokkal bővül a Tisza Volán Rt. járműparkja. Négy darab Mercedes-Benz Citaro O 530 G CNG típusú gázüzemű, alacsony padlószintű városi csuklós autóbusz kezdi meg az utasok szállítását. A 18 méter hosszú csuklós felépítménnyel rendelkező járművek különlegessége, hogy a Magyarországon forgalomban lévő autóbuszok között elsőként rendelkeznek EEV-tanúsítvánnyal.

Utóbbit német járműtechnikai laboratórium adja ki, amely bizonyítja hogy a busz megfelel az EEV- (Enhanced Environmentally friendly Vehicles, azaz a különösen környezetbarát járművekre vonatkozó) követelményrendszernek.

A földgázzal üzemelő Citarókat mérsékelt károsanyag-kibocsátás jellemzi, a motorok szegénykeverékes üzemben működnek. Így nem csak a hamarosan hatályba lépő Euro 4 környezetvédelmi norma előírásainak felelnek meg, de már teljesítik a 2008/2009-től érvényes, szigorúbb Euro 5-ös előírásokat is.

A földgáz különösen tisztán és csendesen ég el, ezért a gázüzemű motorok kisebb zajjal és környezeti terheléssel működnek, mint a dízelek. Üzemelésük során alig keletkezik elégetlen szilárd szennyeződés, pl. korom vagy finompor. Kipufogógázuk nem tartalmaz kén-dioxidot és a nitrogén-oxidok mennyisége is jóval alacsonyabb, mint a dízelmotoroké.

A járműveket a Mercedes-Benz autóbuszok magyarországi forgalmazója, az EvoBus Hungária Kft adta át a napokban.