Régóta szerettem volna megismerni és megírni a BMW Z3-ast, amit nem tudtam hová tenni. Mindig azt olvastam róla, hogy puha a karosszériája, nem olyan nagy élmény, mint az MX-5, anyagminősége és összeszerelése sem a német BMW-k nívóját hozza satöbbi. De közben azt gondoltam, hogy ez a hátul hajtó, sorhatosként is létező, nagyjából 1,3 tonnás, kétüléses BMW csak nem lehet rossz autó.

Újonnan a BMW Z3 a Vezess 2001-es indulásakor már nem volt elérhető tesztautóként és nekem sajnos kimaradt használt autóként is. De csak eddig! Szepesi Bálint olvasónk felajánlotta Oxford-zöld metálfényezésű, 2000-ben gyártott, Németországból behozott roadsterét a BMW Z3 használtautó-bemutatójához.

Használt autó: németet a japán helyett? 1

Az első BMW Amerikából

2446 mm tengelytávjával, rövid első túlnyúlásával, hosszú orrával a Z3 a klasszikus roadster formát örökítette át az ezredforduló utánra. Hossza 4050 mm, szélessége 1740, magassága 1278 és 1293 mm közötti a német forgalmi szerint.

Ez volt az első BMW, amely kizárólag Németországon kívül készült. Spartanburg, a ma temérdek X-es aszfaltterepjárót ontó üzem, a Z3 gyártásával kezdett. Az egyesült államokbeli autógyárban mintha slamposabb lett volna az összeszerelés, mint Németországban, de a tengerentúli üzemmel a BMW spórolni akart, aminek ára van. Az autó nagyon befutott, karrierje elején egy James Bond-filmben is szerepelt, ami nagyon jót tett népszerűségének.

Használt autó: németet a japán helyett? 97

Szepesi Bálint elvitte az autót egy BMW-re szakosodott szervizbe állapotfelmérésre és a kocsi láttán összesereglettek az ott dolgozók. Megvette, nem nézegetett tovább

1995-ben jött ki a roadster, 1998-ban a kupé. 1999-ben váltott a gyár a modellfrissítés utáni verzióra, amit az L-alakú hátsó lámpákról a legkönnyebb felismerni. Azért is jó a facelift utáni autókat keresni, mert ekkortól a négyhengeresek is megkapták a sorhatok hátul szélesebb karosszériáját, ami nagyon jót tesz a Z3 kiállásának.

2002-ig a dél-karolinai üzemből a német Wikipédia szerint 279 273 nyitott és 17 815 zárt Z3 gurult ki. Előbbi típusjele E36/7, a kupéé E36/8, ami az 1990-1998 közötti 3-as BMW-vel közös alapokra utal. Tulajdonképpen nem is csak az E36, inkább az E36 Compact az alapjuk, ami az E30-ast is a rokoni körbe vonja.

Öröm vezetni a sorhatost

Szinte a hátsó kerékre ülünk rá, nagyon különlegesek az autó arányai. Az ülés kotyogását nagyon sok Z3 produkálja, szerencsére erre van javítókészlet, mert elég idegesítő, ahogy a sínben előre- és hátramozdulva koppan az ülés.

Használt autó: németet a japán helyett? 98

210 km/óra a végsebessége, 8,9 mp alatt gyorsul 100-ra. Automatikus váltóval 206 km/óra és 9,9 mp

Majdnem 280 133 km volt a motorban a próbaút napján, de a kettős tömegű lendkerékkel ellátott hathengeres olyan rezzenéstelen finomsággal, annyira egyenletesen surrog, mintha új volna.

Mesés finomsággal pörög, akár jóval a 150 lóerőhöz tartozó 5900-as percenkénti fordulatszám fölé. A 7000-be lelkesen beleszalad és pont annyira erős, hogy ne csak a hangját és a járását lehessen élvezni. A váltó kicsit szárazon, csontosan mozog a fokozatok között, nem vészes, de lehetne jobb.

Annyira jó ez az autó, sokszor megfeledkeztem róla, hogy 300 ezer km-hez közelít. Látni és érezni rajta, mennyire gondos gazdája volt az első tulajdonos, aki végig márkaszervizbe vitte, ahol megcsináltak rajta mindent, ami épp adódott. Magyar gazdája így egy olajcserét követően használni kezdhette.

Használt autó: németet a japán helyett? 99

Remek választás a Z3-hoz a csak 1,5 évig gyártott M52TUB20. Az M52 motorcsalád, a TU a technische Überarbeitung rövidítése, a B20 az 1991 köbcentis benzinesre utal

Tökéletesen illik a menetkészen 1345 kilós, vezető és folyadékok nélküli száraz súlyát nézve 1212 kilogrammos Z3-hoz az 1991 köbcentis, mindössze 1999 áprilisától 2000 októberéig gyártott sorhat, amelynek utóda a 2,2 literes, jobb nyomatékú és 170 lóerős benzines.

Arról beszélgettünk a cikk kapcsán Vajda Jánossal, az AutóPult.hu főszerkesztőjével, hogy mennyien szapulják a Z3-ast és istenítik a kortárs MX-5-öt, amit egyikünk sem ért. Gyári alapfutóművével a Z3 nem lobog úgy kanyarokban, mint a Mazda, jobban elférni benne és nincs vége négy hengernél.

Sokan mégsem veszik észre benne, mire képes, pedig ez nem hajlik pozőrségbe, mint elhízott utóda, a Z4. A karosszéria puhasága valóban feltűnő, de országúton kanyarogva ennek más a helyi értéke, mint pályaautót építve.

Használt autó: németet a japán helyett? 100

Sok Z3-ban kotyog az ülés, a mechanikához van javítókészlet, mert idegesítő hiba

Inkább egy MX-5?

Nemigen lehet úgy használt BMW Z3-ast venni, hogy a Mazda MX-5 valamelyik generációja fel ne merüljön. Sokszor az autóvásárlás előtt ténylegesen ott van a háttérben a japán roadster is.

Két nagyszerű autóról van szó, mindenki eldönti, melyik lelkesíti jobban. Van, akinél a Mazda és van, akinek a BMW lesz a befutó, hiába az MX-5 egyszerűen szerelhető technikája, nagyon megbízható hajtáslánca, csodás váltója vagy a bevált, készen megkapható tuningmegoldások tárháza.

Amennyiben élményautókhoz józan szakmaisággal közelítek, akkor a Z3 a jobb autó, mert sokoldalúbb és komolyabb. A Mazda MX-5 NA és NB 90-146 lóerejével körülbelül ott ér véget teljesítményben, ahol a BMW 1,8-1,9 literes motorjaival elkezdődik a kínálat. A másik szempont a négynél több henger, a soros hathengeres nagyon más élményt ad, mint a csak sornégyes motorok.

Szempont lehet az is, hogy a BMW Z3 sokkal kevésbé rozsdásodik, mint az első hossztartóit is nagyon gyenge felületvédelemmel óvó MX-5. Magas embereknek, úgy 185 centitől, a Mazda MX-5 egyszerűen kicsi belül, nem találnak benne jó üléshelyzetet csak a 2005 utáni NC-től.

Használt autó: németet a japán helyett? 102

Sok használt BMW Z3-ban sárga, matt vagy törött a műanyag hátsó ablak

Hibalehetőségek BMW Z3 E36/7

Az a jó a használt BMW Z3-ban, hogy elég kevés baja tud lenni. A karosszéria rozsdásodása elsősorban a télen is használt autóknál gond. Ebben az autóban a küszöböket kellett javítani. A karosszéria legsúlyosabb hibalehetősége mégsem a korrózió, hanem a hátsó futóműbekötés hegesztési pontjainak elengedése a segédkeretnél. Ez elsősorban az erősebb, 2,8-3,0 literes autókat érintheti, ha kitartóan hajszolják őket. A kisebb sorhatokat és a négyhengereseket sokkal kevésbé fenyegeti.

Motortéren a négyhengeresek is stabil, hosszú élettartamú motorok, ahogy az M52 és M54 motorcsaládba tartozó soros hathengeresek is. Apróságok adódhatnak a kocsi korához és élményfaktorához képest, mondjuk a szelepfedél-tömítés cseréje, a vezérműtengely-jeladók hibája szívó és kipufogó oldalon vagy a főtengely-jeladó baja.

Használt autó: németet a japán helyett? 103

280 000 km van benne, de elhasználódást sem látni, sem érezni nem lehet

Variable NockenwellenSpreizung: a neve ijesztőbb a hibájánál

A különféle hathengeres motorverziókban lehet csak szívó- vagy kipufogóoldalon is változó szelepvezérlés. A VaNoS hibáját a középső és az alsó tartományban gyenge motor árulja el, ott hiányzik a vezérlés átállása, de kihúzatva a motor leadja a csúcsteljesítményét, mert vezérlésállítás híján a nagy fordulati állás marad meg.

A VaNoS sokszor életre kelthető az olajnyomást elengedő tömítések cseréjével, ami nem különösebben nagy tétel, a fele sincs annak, amennyiből egy olajzabáló japán benzines szelepszárszimeringjét cserélik. Ha ezekben a BMW-kben fogyna sok motorolaj, általában az olajlehúzó gyűrűk cseréje segíthet a bajon. Vezérlésgondok sem a négyhengeresekre, sem a láncos sorhatokra nem jellemzőek.

Használt autó: németet a japán helyett? 104

Hátul van az akkumulátor, balra a szerszámkészlet a pótkerék felett

A futómű kopásnak kitett elemei nem viszik el a nyaralásra félretett pénzeket, az elöl MacPherson, hátul az E30-as 3-asig visszanyúló Schräglenkerachse, a ferde tengelyű hosszlengőkaros felfüggesztés jól bevált.

Tetőcsere utáni autót jó venni

Nézzétek meg alaposan a tetőmozgatást, egyenletesen, szépen és gyorsan nyílik-záródik-e a vászontető? A ponyva sok autóban elváshat a naptól, nem ritka a besárgult, repedt hátsó ablak, ahogy a beázás sem az elöregedő gumitömítések cseréjéig.

Sokáig alulértékelt autónak tűnt a BMW Z3, de az utóbbi 1-2 évben itt is határozott emelkedésre váltottak az árak. 1,5 millió Ft-ból nemigen találtok négyhengerest sem, a tényleg jó 140 lóerős motorúra is inkább kétmilliós kerettel vadásszatok.

Használt autó: németet a japán helyett? 105

Két egymást szerető embernek rengeteg öröme van benne, a négyhengeresekben is. 115-140 lóerő között szórnak a sornégyesek az E36/7 kódjelű Z3-ban

Használt BMW Z3: felfelé mennek az árak

Egy jó hathengeres 300-400 ezer kilométerrel is belekerül 2,4-2,8 millió forintba, a 2,8 és a 3,0 literes sorhatok jóval többet érnek a 2,0-2,22 litereseknél, így a kisebb sorhatok ár/érték aránya különösen jó.

Szemben mondjuk egy Nissan 350Z-vel, itt használt BMW Z3-ból nem ritka a 250-350 ezer km-rel meghirdetett autó. Sokan használják őket egész éves kocsiként, de 20-25 év alatt évi 12 ezer kilométerrel is kijön a negyedmillió km-en felüli futásteljesítmény.

Azzal tudtok számolni, hogy a használt négyhengeres BMW Z3-asok ára nagyjából 1,5-2,2 millió Ft, a soros hathengeresek inkább 2,5, mint kétmillió forintnál indulnak és a nagyobbak 5-6 millió forintba is belekerülhetnek.

Használt autó: németet a japán helyett? 106

1999-től a négyhengeresek is megkapták a modellfrissítéskor a nagyobb hátsó nyomtávot a szélesebb karosszériával. 1,5 és 6 millió Ft között szórnak a Z3-árak a cikk feltöltésekor, a vételárak megindultak felfelé

Ugyanebből a Z3-ból, de a modellfrissítés előttiből kipróbáltam egy 2,8-ast is, amelyről majd a Vezess Értékbecslőben láthattok átvizsgálást. 193 lóerővel és 280 Nm-rel sokkal erősebb, önzáró differenciálművel szépen farol, de jóval drágább autó. 3-3,2 millió Ft alatt alig bukkan fel 2,8i használtan.

E36/8 vs. E36/7: kupé vagy roadster?

A tornacipős formájú kupé körül akkora már a kultusz, hogy a zárt, szintén kétüléses autó szerintem aránytalanul drága lett a roadsterekhez képest, pláne annak tükrében, hogy nem is lehet kinyitni a tetejüket. A várható értékgyarapodás mellett a sokkal merevebb karosszériából fakadó jobb vezethetőség szól mellettük, de én ezért nem áldoznám fel a nyitott tetős autózás varázsát, amivel ez a 280 000 kilométeres, ragyogó állapotú autó engem is betagozott a BMW Z3 rajongótáborába.

Használt autó: németet a japán helyett? 107

Öröm minden kilométer, a sorhatos hangja, járása, hangulata a viszonylag nehéz kormánnyal és a mély üléshelyzettel nagyon kiadja