Nemrég Dunakeszin jártam az Auto Crisnél, ahol ráakadtam egy 244-es dízel Volvóra 1984-ből. A hathengeres limuzin a felújítás után nagyon egyben van, de így is 800 000 forint alatti áron került mostani gazdájához.

800 000 Ft: modern dízel vs. kamrás szívó

Ennyiből egy korrekt, de semmi különös kompakt autó is kitelik, így adta magát az összehasonlítás egy hasonló értékű Mégane II-vel, amely történetesen szintén dízel. Anyagilag végromlás a Volvo vagy nem is olyan nagy érvágás a stílusosabb öreg autó?

Gulyás András fiának segített megvenni a 200-as limuzint. Neki is öreg autója van, egy állólámpás, W115-ös 230-as Mercedes, felesége viszont egy D5-ös S40-nel jár

Gulyás András fiának segített megvenni a 200-as limuzint. Neki is öreg autója van, egy állólámpás, W115-ös 230-as Mercedes, felesége viszont egy D5-ös S40-nel jár

A youngtimert Gulyás András vásárolta egyik gyermeke számára. Nem feltétlenül akartak idős autót, de a 21 éves fiú beleszeretett a nála jóval idősebb Volvóba és némi szülői kölcsönnel bele tudott ülni. A lépcsőshátú Mégane hajtókarcsapágy-csere és más fajsúlyos szervizmunkák után újjászületve cserélt gazdát, 289 000 kilométerrel, 800 000 forintért. Ezt az autót később részletesen is bemutatjuk, mert a dízelek fogyasztása, a típus nyomott ára és a választék gazdagsága miatt érdekes a Mégane II.

Corolla vagy IS200?

Kedves Olvasóink! Ez a cikk azoknak lehet érdekes, akik egy sokkal modernebb kocsi helyett ugyanazt a pénzt öregebb, de számukra vonzóbb youngtimerre költenék. Akinek az autó olyan, mint a kenyérpirító vagy a mosógép, vegye az újabbat, mert jobban jár vele. A többiek viszont mérlegeljenek! Mit szólnátok a 124-es Mercedeshez a Nubira/Lacetti ellenében, egy kifinomult Lexus IS200-hoz egy sima E12-es Corolla árában vagy egy szép E34-es Ötös BMW-hez egy közönséges, bár minden szempontból ésszerű és gazdaságos G Astra helyett?

Az ezüstmetál 244 D6-ban a Volkswagen LT-ből átvett, kamrás szívódízel motor van. A turbósítás előtti korszakban a hengerűrtartalom és a hengerszám növelésével lehetett a dízelek lomhaságát enyhíteni. A 2,4 literes sorhat így is csak 82 lóerős, míg a Mégane 1,5-ös dízele 80.

Drágábban javíthatók a Mégane dízelmotorjának bajai, ha hozzá kell nyúlni a nagynyomású üzemanyagrendszer elemeihez

Drágábban javíthatók a Mégane dízelmotorjának bajai, ha hozzá kell nyúlni a nagynyomású üzemanyagrendszer elemeihez

Az öblös szívódízel imponáló finomsággal jár, nem is emlékeztet a soros négyhengeres dízelek rázkódására. A megszokott rút kerregés helyett a D6 hangja igazán szép, és a svéd csatahajó menetteljesítményei is rendben vannak, ha bemelegedve kicsit kihúzatjuk a szívódízelt.

7,5 vs. 5,6 l/100 km

A szépen forgó, alig rázkódó sorhat kulturáltságát hiába keressük a Mégane-ban, amely viszont jobban megy és jóval kevesebbet fogyaszt. Főleg autópályán, ahol a légellenállás az úr. A Volvo átlagfogyasztása a Spritonitor.de oldalon 7,46 l/100 km, a Mégane II-re a kis dízellel 5,58 literes átlag adódik.


Amióta láttam ezt a videót, tudom, hogy “az abban még benne volt az anyag” szimplán illúzió. Egy harminc évvel későbbi fejlesztésű, 4-6 légzsákos autó biztonságával nem vethető össze a kocka Volvo ütközésvédelme, hiába volt jobb, mint a korabeli konkurensek. Ráadásul a Mégane volt az alsó középkategória első autója, amely öt csillagot kapott az NCAP-törésteszten, amivel elnyerte az Év Autója 2003 címet.

Utastér: nagyon mások

Belül egyformán tágas és praktikus a két autó. Az ötajtóshoz képest megnyújtott tengelytávú francia limuzinban is bőven van hely, a Volvo utastere fejtérben és hangulatban ad többet annak, aki fogékony a koros autók bájaira.

Minden rendezett, a sok kis óra a turbós benzines sportmodellből származik

Minden rendezett, a sok kis óra a turbós benzines sportmodellből származik

Innen a hosszú motorházfedélre pillantva, ötödik helyett az overdrive-ot kapcsolva az élet császárának éreztem magam, ahogy az impozáns vas tovasuhant.

Hóban a Volvo hátsókerék-hajtása természetesen élmény, de a Mégane egyszerűbb használatához képest mégis hátrány, ami néhány csomagtéri cementeszsákkal enyhíthető. A belső tér alapján a Mégane II hat elhasználtabbnak kopott kormányával, a váltógombról lekopott betűkkel, kifehéredett ablakemelő-kapcsolóival, de ezek pár tízezer forintból javítható tételek.

Belül elhasználtabbnak hatott a Mégane, mint a 20 évvel idősebb, de felújított Volvo

Belül elhasználtabbnak hatott a Mégane, mint a 20 évvel idősebb, de felújított Volvo

Egy autóbuzinak összességében a Volvo 244 D6 sokkal több örömöt nyújt, de mennyibe kerül a szívünkre hallgatni? Mert van az a lakatolási és szervizköltség, ami az embert a nagystílűbb youngtimertől átülteti egy utolsó generációs Mazda 323-ba, gondos osztrák tulajtól, 650 ezerért.

Alkatrészárak

Alkatrészből a gyakoribb típusokhoz minden beszerezhető, de nem biztos, hogy az első helyről, ami útba esik. Én a Bárdi Autó webáruházát böngésztem a cikk megírásakor, ahol a kocka Volvóhoz se kuplungszettre, se kerékcsapágyra, se hajtó féltengelyre nem adott árat a kereső.

Alkatrészárak Volvo 244 D6, 1984 Renault Mégane 1,5 dCi, 2004
Első lengéscsillapító 15 600 18 900-31 500
Első féktárcsa 5900-13 600 9800-19 500
Bal első fényszóró 7300, csak bura 19 800-77 000
Első sárvédő 15 600 13 500-18 500

Aki tehát beül bármilyen youngtimerbe, annak nem elég a legkézenfekvőbb beszerzési forrásokat ismernie. Az internet ebben is segít, de aki tényleg kötődik az adott típushoz, csatlakozzék valamilyen klubhoz és járjon bátran márkatalálkozókra, ahol értékes emberek ismeretségével és hasznos információkkal lesz gazdagabb. A Volvo esetében adja magát például a Volvowiw.

Te milyen autóra költenéd ugyanazt az összeget?
Csak a modernebbre
35% (13)
Csak a youngtimerre
49% (18)
Megfogna a youngtimer, de félek a szívástól
16% (6)
Aki körön belülre kerül, máris egyszerűbben és sokszor olcsóban jut hozzá mindahhoz, ami elvásik-elromlik kedvencén. “Veterános börzén az állólámpás Mercinkhez 6000 forintért veszem az első fékbetéteket” – mondja Gulyás András.

A Volvóhoz is potom pénzért kapni alkatrészt, például a Volvo Autós Bolt netes kínálatában a hajtókarcsapágy-készlet ára 5000, az első fékbetét-garnitúráé 2000-4000 Ft, első kerékcsapágyé 5200 Ft. A gázolajszűrő kijön 1500, egy hátsó lámpa 4000, a vezérműszíjkészlet 9500 forintból. Utóbbi cseréjére ügyelni kell, ha elszakad, azt nem bocsátja meg a motor. Ugyanilyen fontos a hűtő megvizsgálása, mert a túlmelegedést rosszul viseli a hengerfej.

Mivel a dízel motorolaja a furatokban, itt-ott megülő koromtól olajcsere után is fekete, inkább a légszűrő piszkosságából következtethetünk a karbantartás idejére. Ha nehezen indul a motor, az izzítógyertya cseréje segíthet a dolgon. 2000 Ft alatti árával nem nagy tétel, de a két hátsót csak az adagoló leszerelése után lehet kicserélni.


A dízelmotortól elvárhatjuk, hogy hidegen megfelelő izzítás után könnyen beinduljon és egyenletesen járjon, hasonlóan egészséges hanggal, mint a videón. Ha ezt télen is tudja, akkor adott a kompresszió és nem kell rögtön a felújítástól tartani. A tartósan fekete füst túletetett motorra utalhat elállított adagolóval. Igazán nagy baj a kék füsttel van, ami az elégő olaj jelenként erősen kopott hathengeresre utal. Elég volt egy közös délelőtt, hogy úgy érezzem, ép kasztni esetén nagyon is érdemes foglalkozni egy 200-as Volvóval.

Mellette – Ellene
 • Egy érdekes autó állandó öröme
 • Több előzékenység a közlekedők részéről
 • Elterjedt típusoknál problémamentes alkatrészellátás
 • Egyszerűbb szerelés, akár házilag
 • Az újabb autókénál nem magasabb karbantartási költség
 • Alacsonyabb kötelező biztosítás
 • Csekélyebb teljesítményadó
 • Minimális értékvesztés
 • Nyugodtabb vezetés, boldogabb élet
 • Sokkal rosszabb ütközésbiztonság
 • Többnyire hiányzó légkondicionálás
 • Sokkal károsabb kipufogógáz
 • Magasabb fogyasztás
 • Ritka típus esetén nehéz kopóalkatrész-ellátás
 • Nehezebben pótolható apróságok (pl. díszléc, belső téri elemek, kárpitok)
 • Időszakonként a lakatolás többletköltsége
 • Gyakoribb szervizigény (pl. rövidebb olajcsere-periódus)
 • Kevéssé alkalmas évi 30-40 ezer km megtételére


Alkatrészárak, Volvo 244 D6

Karosszéria
Jobb hátsó lámpa 4000 Ft
Küszöb 7900 Ft
Hátsó sárvédő javítóív 6500 Ft

Motor
Vezérműszíjkészlet 9500 Ft
Dugattyúgyűrű-készlet 9900 Ft
Hajtókarcsapágy-készlet 5000 Ft
Izzítógyertya 1600 Ft
Porlasztócsúcs 3600 Ft
Gázolajszűrő 1500 Ft
Vízpumpa 7500 Ft
Vízhűtő 24 900-tól

Erőátvitel
Kuplungszett 36 900

Fék
Első féktárcsa 8100 Ft
Első fékbetét-garnitúra 4000 Ft

Futómű
Első kerékcsapágy 5200 Ft
Hátsó kerékcsapágy 11 800 Ft
Első lengéscsillapító 9400 Ft
Első toronycsapágy 10 900
Kormánymű javító készlet 4500 Ft

Forrás: VolvoAB.hu