Márciusban, a Genfi Autószalonon tartja új csúcsszedánjának világpremierjét a cseh autógyártó. A Škoda Octavia RS 245 6,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, a kombi kivitel egyetlen tizeddel lomhább csupán, a végsebességet 250 km/órában limitálták.

Az autót könnyű lesz felismerni ellentmondásos új orráról, amit egy csokor sportos optikai elem egészít ki: fényes fekete rácsozatú, szélesebb hűtőmaszk, átdolgozott lökhárító méhsejtrajzolatú légbeömlőkkel, kanyarkövető LED-es fényszórók alapáron, LED-es helyzetjelzők, ködfények és rendszám-megvilágítás teszi feltűnővé az autót.

A külső tükörházak és a kipufogó-végcsövek fekete színűek, hátul a tető vagy a far lépcsőjén (karosszériától függően) légterelő terpeszkedik, a kipufogót morcosabbra hangolták.

A beltérben a fekete szín dominál, beleértve az Alcantara sportüléseket, a DSG váltó (ez az Octavia esetében először hétfokozatú) a perforált bőrrel borított sportkormányról is kapcsolható, mindenfelé ezüst dekorelemek oldják a sötét tónust.

1-170203-SKODA-OCTAVIA-RS-245-03

A 245 lóerős motor legnagyobb nyomatéka 370 Nm az 1600-4300/perc tartományban, 80-ról 120-ra 6,6 (a kombinál 6,8 mp) alatt ugrik az autó.

A sportfutómű adott, a hasmagasság 14 mm-rel csökkent (a mezei Octaviához képest), a nyomtáv 38 mm-rel nőtt. A kerekek 19 colosak, a differenciálmű mechanikusan részlegesen zárható, a kormányzás áttétele változó, a változó csillapítás feláras extra.