Mit keres a luxus egy Daciában? 1
Mit keres a luxus egy Daciában? 2

Mit keres a luxus egy Daciában?

Mit keres a luxus egy Daciában?

Mit keres a luxus egy Daciában? 12
Mit keres a luxus egy Daciában? 13
Mit keres a luxus egy Daciában? 14
Mit keres a luxus egy Daciában? 15
Mit keres a luxus egy Daciában? 16
Mit keres a luxus egy Daciában? 17
Mit keres a luxus egy Daciában? 18
Mit keres a luxus egy Daciában? 19
Mit keres a luxus egy Daciában? 20
Fotó megosztása:
Egy-egy Stepway kivitelű Sandero, Dokker és Lodgy metálkék falanxa vonzott be Genfben a Dacia standjára, ahol modellújdonságot ezúttal hiába kerestünk. A fő helyen egy Duster állt, úgy festett, hogy nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, elvtársak, de aztán észrevettünk egy hajtásláncmakettet.

Először benzineshez, később a dízelhez is

A preparált motor és váltó egy a Daciától szokatlan extrát hirdetett: az automatizált váltót. Kiállításának apropója, hogy az Easy-R automatizált váltó most már a 90 lóerős 1,5 dCi dízelhez is kapható. (Eddig csak a benzines, háromhengeres turbómotorral volt elérhető.) A kettő nem egyforma, a dízelé ugyanis hatfokozatú, míg a benzinesé öt, igazodva az alapverziók erőátviteléhez.

a videó a hirdetés után indul
Ezt a megoldást robotizáltnak is hívják. A váltó maga egy mechanikus sebességváltó, de nincs kuplungpedál és nem kell kézzel kapcsolnunk, mert a kuplung mozgatását és a fokozatok cseréjét a váltó elvégzi helyettünk. A megoldás előnye az olcsóság, a manuális váltóhoz képest változatlan szabványos átlagfogyasztás és viszonylag csekély súly. Kényelemben mesze nem szokták azt nyújtani, amit a duplakuplungos vagy bolygóműves automata váltók, de sokaknak nem a bólogatásmentes, finom kapcsolások számítanak, hanem hogy megszabaduljanak a kuplunggal és a váltókarral járó nyűgtől.

Ez nem Quickshift

Akinek volt régebben robotizált váltós, Quickshift Twingója vagy II-es Cliója és gondja adódott vele, ne írja le az újat! Ez ugyanis teljesen más szerkezet. A teljes hidraulikus rendszert három elektromotorral helyettesítette a Renault, amivel sok hibaforrás eleve megszűnt. Nincs hidraulikaszivattyú, nincs hidraulika-munkahenger, nincsenek tömítések, nem lehetséges nyomásesés, amitől a váltó nem mindig kapcsolta a fokozatokat.

Ezen a kicsinosított motor-váltó egységen akadt meg a szemünk Genfben

Ezen a kicsinosított motor-váltó egységen akadt meg a szemünk Genfben

Csedő Leventétől, a Renault Hungária Kft. gépjármű szakértőjétől megtudtam, hogy három elektromotorral helyettesítették a bonyolultabb hidraulikus szerkezetet. Egy-egy léptetőmotor szolgál a kuplung, a fokozatválasztó és fokozatkapcsoló működtetésére. A rendszer elve a hátsókerék-hajtású Master III robotizált váltójából ismert, ott pont ugyanígy működik az Egerben, a ZF-nél gyártott váltó.

Easy-R: 300 00 Ft

Jelenleg a Sandero, a Sandero Stepway és a Logan rendelhető Easy-R váltóval. Az automatizált váltó 300 000 forintba kerül a benzines 0,9 TCe motorhoz. A dízelhez társítva még nem szerepel az árlistában, de felára elvileg azonos lesz.