Ahogy elődjét, a 107-est, a márciusban színre lépő 108-ast is a Toyotával közösen fejlesztette ki a Peugeot és társvállalata, a Citroën. A C1 és az Aygo utódjai még rejtőzködnek, a 108 azonban kilépett az árnyékból, ha csak rövid időre is, hiszen világpremierjére még majdnem egy hónapot kell várnunk. 

A 108 formátumában elődje receptjét követi: extrém rövid túlnyúlások, apró motor az orrban, elsőkerék-hajtás, pirinyó csomagtér a függőleges hátfal előtt. Szintén megmaradt a választhatóan három- és ötajtós kivitel. A nagy újdonság az elhúzható vászontető opciója: a Fiat 500C-ről vagy a Citroën DS3-ról ismert megoldás csupán minimális mértékben rontja a karosszéria merevségét, mégis a nyitott autók örömét adja az utasoknak – vagy legalábbis majdnem. 
A mindössze 3,47 méter hosszú, 1,62 méter széles 108 (Peugeot 107: 3,43 x 1,63 m) 9,6 méteres körön fordul, nyomtávja elöl-hátul megnőtt, így valamelyest javult a 840 kilós (107: 785 kg) autó stabilitása. A 108 megjelenésében a márka új modelljei, a 308, a 2008 köszönnek vissza; az autó markáns stíluselemként alkalmazza a LED-es nappali fényeket. Új megoldás az ablakvonalat az első tengely magasságáig meghosszabbító, az autót elegánsabbá tevő krómcsík. 
A hátsó lámpatesteken a márka immár jellegzetes, hármas karom-motívuma tér vissza; a 180-750 literes csomagtartót lezáró, keret nélküli hátsó szélvédő két oldalára ültetett fényforrások optikailag szélesebbé teszik az autót. 
A beltérben a jelenlegi minimalistához képest kifejezetten igényesnek mondható a berendezés. A sebességmérő óra újfent a kormányoszlopon kapott helyet; az LCD-monitorral integrált analóg kijelző mellett található a fordulatszámmérő és a fokozat-kijelző. Fényűző részletek a 7 colos érintőképernyő, a nyomógombos motorindítás és a digitális klímaberendezés; a kis autóban különösen hatalmasnak tűnő monitor MirrorLink és AppInCar technológiák segítségével a felhasználó Android, iOS, Windows vagy RIM (Blackberry) operációs rendszerű telefonja közvetlenül innen, a műszerfalról vezérelhető. 
A 80 cm széles, 76 cm hosszú vászontető kezelőszerve a belső tükör fölött kapott helyet; a vászon nyitása tetszőleges pozícióban megállítható. A Peugeot 108 nyolcféle fényezéssel – ebből kettő kéttónusú -, három beltéri árnyalattal, hat felszereltségi szinten, hét különböző egyedi csomagban rendelhető meg. A vászontetőt háromféle színben kínálja a Peugeot. 
A konnektivitási szolgáltatások része a Peugeot saját internetes rádióadója. 
A Peugeot 108 kétféle háromhengeres motorral lesz kapható; az egyliteres, 70 lóerős benzinmotor kézi váltóval és robotváltóval társítható, előbbihez start-stop funkció is rendelhető. A nagyobb, 1,2 literes benzinmotor kizárólag kézi sebességváltóval kapható, teljesítménye 85 LE.
Parányi félkabrió a Peugeot-tól 3