A Nissan közzétette az első információkat új koncepcióautójáról. A modell előrevetíti, milyen lesz a cég következő generációs kisautója, egy új, nagy darabszámban gyártandó modell. Értékesítése párhuzamosan folyik majd a már meglévő városi kisautóval, a Micrával, és a B-szegmensű crossoverrel, a Juke-kal.    


Az Invitation névre keresztelt tanulmány a március eleji Genfi Autószalonon fog bemutatkozni. Nemcsak látványban, de műszaki megoldásaiban és innovációban is megmutatja, milyen lesz a 2013-ban érkező új Nissan kisautó.

Formailag az autó egy kis egyterű, így nem nagyon nyúlhatunk mellé, ha azt mondjuk, hogy a 2004 óta piacon lévő Nissan Note utódját tisztelhetjük benne. Igen erős mezőnyben kell majd helyt állnia, hiszen a Honda Jazz mellett ott az Opel Meriva és érkezik Ford B-Max is.

“A név, amit ennek a koncepcióautónak adtunk, önmagát magyarázza: e kisautó legfontosabb előnye, hogy hívogató” – magyarázza François Bancon, a termékstratégiáért és tervezésért felelős részleg igazgatóhelyettese.

Leg-leg autó a Nissantól 3


A Nissan közlése szerint az Invitation a kategóriáján belül a legjobb üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási jellemzőkkel bír, köszönhetően többek között a korszerű motortechnológia és az aerodinamikai szempontból kedvező kialakítású karosszéria alkalmazásának. Mindezt úgy, hogy állításuk szerint a vezetési dinamikai tekintetében az Invitation a szegmens legjobbjaival kel versenyre.

A Nissan célja, hogy a sorozatgyártásban a legjobb modellváltozat 100 g/km-nél kisebb CO2-kibocsátást érjen el, amiből következik, hogy 4,3 liternél kisebb átlagfogyasztásra törekednek.

Emellett a koncepcióautó tartalmazza a B szegmensben valaha látott legkorszerűbb technológiai megoldásokat, melyek mindegyikének az a célja, hogy az autó a lehető legbiztonságosabb legyen. Ezért kerül a kocsiba 360 fokos parkolókamera és a Nissan “védőpajzs technológia”, amely kamerák és mozgásszenzorok segítségével figyelmezteti a vezetőt a potenciális veszélyhelyzetre.