Még 2007-ben mutatta be a Gallardo könnyített változatát, a Superleggerát a Lamborghini, ám a Gallardo ráncfelvarrásával egy időben, 2008-ban leállította a típus gyártását. Most visszatért az autó. Még a hivatalos leleplezés előtt hétfő este láttuk a járgányt. Bár az éveken át alkalmazott hölgyeket idénre lecserélte az olasz gyár, de az új hoszteszek is hasonlóan figyelemre méltóak. Akárcsak az autó. 

[##vezess_video:684xq8##]
A Genfi Autószalon idején a Samsung videokameráit használjuk!

A különlegességét az adja, hogy 70 kilogrammal könnyebb, mint a hagyományos Gallardók, innen is ered a neve. A Superleggera olaszul annyit tesz, szuperkönnyű. Az autó 1340 kilogramm, amivel a legkönnyebb Lamborghini jelenleg. 


A súlycsökkentés részeként számos külső és belső elemet szénszálas műanyagból készítettek el. A jármű ugyanakkor új padlóborítást kapott, amely csökkenti a légellenállást és javítja a stabilitást. A Superleggera új orrspoilerrel dicsekedhet, miközben egy kis szárny kerül a motor fölé. Utóbbi elemek a nagyobb leszorítóerő elérése végett kaptak helyet.

 A súlycsökkentés egy dolog, ám a Superleggera motorja erősebb, mint a többi Gallardóé. Az átalakított motorvezérlés nyomán 5,2 literes, V10-es motor itt plusz tíz lóerőt rejt, azaz 570 lovas. A változtatások nyomán a sportkocsi jobban megy, mint a sima Gallardo. 3,4 másodperc alatt eléri a 100 km/órás sebességet. Végsebessége 325 km/óra. A Gallardo Superleggera kormányról kapcsolható e-Gear automata váltóval és összkerékhajtással készül.