Igencsak meglepődtünk tegnap a Volkswagen-csoport médiaestélyén, amikor Walter Röhrl begurult egy Porschéval. Arra ugyan számítottunk, hogy a Porsche is ott lesz, hiszen tavaly a Volkswagen felvásárolta a sportkocsigyárat, de az utóbbi időben minden a Cayenne megújulásáról szólt, így az új sportkocsit sikerült eddig titokban tartani.

Az új 918 Spyder a jövő sportkocsija. Bár a legendás Carrera GT utóda, de lelkében egész más autó: konnektorról is tölthető hibrid. Egyelőre még csak prototípus.

Karbonvázas, mindössze 1490 kilo

Karbonvázas, mindössze 1490 kilo

Karbonvázas, mindössze 1490 kiló


A kétüléses sportkocsiban az utasok mögött ott egy 500 lóerős, V8-as benzinmotor, ugyanakkor az első és a hátsó tengelyhez beépítettek egy-egy villanymotort is, amelyek további 218 lóerős teljesítménnyel bírnak. A hajtást hétfokozatú, duplakuplungos sebességváltó teszi teljessé.

Hogy a Porsche demonstrálja a koncepció lényegét, a bemutatón V8-as bömböléssel, gyönyörűen muzsikálva érkezett a 918, majd a bemutató után a Walter Röhrl vezette autó hangtalanul, a villanymotorokkal mozgatva távozott. 

[##vezess_video:uuu8wt##]
A Genfi Autószalon idején a Samsung videokameráit használjuk!
 
Az autó képességeit remekül megmutatja, hogy kevesebb, mint 7 perc 30 másodperc alatt képes teljesíteni a Nürburgring nagy körét, a legendás Nordschleifét, ezzel gyorsabb, mint a Carrera GT.

Ki kell venni a kormányt a beszálláshoz

Ki kell venni a kormányt a beszálláshoz

Ki kell venni a kormányt a beszálláshoz


Az sem meglepő, hogy a hibrid hajtás 3,2 másodperc alatt százra gyorsítja a sportkocsit, amely akár 320 km/órás végsebességre képes, ugyanakkor a megadott 3 literes fogyasztás elég hihetetlenül hangzik. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kocsi szénszálas műanyag központi részre épül és a tömege 1490 kilogramm. 

A 918 Spyder lítiumion akkumulátora az utascella mögött kapott helyet. A telepet egyfelől maga az autó is képes tölteni fékezéskor, de bármely hagyományos konnektorról is feltölthető. 

A vezető négyféle üzemmód közül választhat. A kocsi képes villanyautóként közlekedni, így maximum 25 kilométert tehet meg. Hajthat hibridként a takarékosságot szem előtt tartva, vagy hibridként, de a teljesítményre koncentrálva. Létezik ugyanakkor egy versenybeállítás is, amikor a rendszer mindent kiprésel a motorokból. Ilyenkor a vezető a kormányon lévő gomb megnyomásával pluszerőt szabadíthat fel, ami előzéskor jöhet jól.

Mindhárom hibrid

Mindhárom hibrid

Mindhárom hibrid


Ezt a technikát nemcsak az utcai autósok használhatják majd, egy ideje rebesgetik, hogy a Porsche vissza akar térni Le Mans-ba. A 24 órás verseny legtöbb győzelmét jegyző márka a hibrid technikát már idén beveti egy 911-esben Nürburgringi 24 órás vidalon, így nem lennék meglepve, ha 2011-ben 918 Spyder néven autóik ott lennének a francia hosszú távú versenyen.