92 őszén a Párizsi Autószalonon mutatták be a Renault Twingót. Azóta, majdnem 15 év telt el, és 2,4 millió darab elkelt a tojásformájú városi kisautóból, ami a néhány modellfrissítés ellenére is szinte ugyanolyan aranyos maradt.

Egészen mostanáig vártak az új modell bemutatásával, ami első ránézésre nehezen fogja elérni az előd sikereit. A korábbi dögös rajzok helyett egy kevésbé szerethető formában születik újjá a bébi-Renault. Ennek ellenére jóval szélesebb réteget szeretnének meghódítani vele a franciák, mivel lesz hozzá normális motorválaszték és lesz belőle jobbkormányos kivitel is.

100 lóerős a GT verzió

100 lóerős a GT verzió


A mindössze 3,6 méter hosszú kisautó legfőbb erénye a könnyű manőverező képesség, és a pozitív helykihasználás. Utóbbi ezúttal négy külön mozgatható ülésben valósult meg. A csomagtér persze most is pirinyó, de a Renault szerint a szegmens legnagyobbika a maga 165-285 literes űrtartalmával. 2 személyes módban majdnem 1 köbméterre is bővíthető a hely.

Mivel a vásárlók nagy része a fiatalabb korosztályból kerül ki,vétek lett volna kihagyni belőle, az olyan dolgokat, mint az MP3, vagy a Bluetooth. A zenéket saját pendrive-unkról vagy iPodunkról is lejátszhatjuk és vígan válogathatunk a számok közül a kormányon lévő kapcsolókkal.

A plusz 170 milliméter jótékonyan érezteti hatását, és a tologatható üléseknek hála, még 190 centis magassággal is elférni hátul. Nőtt a fejtér is, most már ott sincs baj. A hosszabb karosszéria jótékonyan befolyásolja a biztonságot is, amiben az előző Twingo nem volt erős, jócskán kilógva ezzel az ötcsillagos tornasorból.

Van dízel és sportváltozat is

165 literes hátra tolt ülésekkel

165 literes hátra tolt ülésekkel


4 motor lesz választható a Twingóba, három benzines és egy dízel, mindegyik igen kedvező károsanyag-kibocsátással. A leggyengébb az 1,2-es benzines 60 lóerővel, aminél 5 lóerővel erősebb az 1,5-ös dízel. Szintén 1,2 literes a 75 lovas változat, ahogyan a 100 lóerős csúcsmotor is.

Ez utóbbi csak a GT verzióban lesz, ami 15 colos felniket, sportosabb lökhárítókat és krómozott kipufogóvéget kap megkülönböztetés képpen. Ezzel a motorral 9,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra az új Twingo.