92 őszén a Párizsi Autószalonon mutatták be a Renault Twingót. Azóta, majdnem 15 év telt el, és 2,4 millió darab elkelt a tojásformájú városi kisautóból, ami a néhány modellfrissítés ellenére is szinte ugyanolyan aranyos maradt.

Egészen mostanáig vártak az új modell bemutatásával, ami első ránézésre nehezen fogja elérni az előd sikereit. A korábbi dögös rajzok helyett egy kevésbé szerethető formában születik újjá a bébi-Renault. Ennek ellenére jóval szélesebb réteget szeretnének meghódítani vele a franciák, mivel lesz hozzá normális motorválaszték és lesz belőle jobbkormányos kivitel is.

100 lóerős a GT verzió

100 lóerős a GT verzió

100 lóerős a GT verzió


A mindössze 3,6 méter hosszú kisautó legfőbb erénye a könnyű manőverező képesség, és a pozitív helykihasználás. Utóbbi ezúttal négy külön mozgatható ülésben valósult meg. A csomagtér persze most is pirinyó, de a Renault szerint a szegmens legnagyobbika a maga 165-285 literes űrtartalmával. 2 személyes módban majdnem 1 köbméterre is bővíthető a hely.

Mivel a vásárlók nagy része a fiatalabb korosztályból kerül ki,vétek lett volna kihagyni belőle, az olyan dolgokat, mint az MP3, vagy a Bluetooth. A zenéket saját pendrive-unkról vagy iPodunkról is lejátszhatjuk és vígan válogathatunk a számok közül a kormányon lévő kapcsolókkal.

A plusz 170 milliméter jótékonyan érezteti hatását, és a tologatható üléseknek hála, még 190 centis magassággal is elférni hátul. Nőtt a fejtér is, most már ott sincs baj. A hosszabb karosszéria jótékonyan befolyásolja a biztonságot is, amiben az előző Twingo nem volt erős, jócskán kilógva ezzel az ötcsillagos tornasorból.

Van dízel és sportváltozat is

165 literes hátra tolt ülésekkel

165 literes hátra tolt ülésekkel

165 literes hátra tolt ülésekkel


4 motor lesz választható a Twingóba, három benzines és egy dízel, mindegyik igen kedvező károsanyag-kibocsátással. A leggyengébb az 1,2-es benzines 60 lóerővel, aminél 5 lóerővel erősebb az 1,5-ös dízel. Szintén 1,2 literes a 75 lovas változat, ahogyan a 100 lóerős csúcsmotor is.

Ez utóbbi csak a GT verzióban lesz, ami 15 colos felniket, sportosabb lökhárítókat és krómozott kipufogóvéget kap megkülönböztetés képpen. Ezzel a motorral 9,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra az új Twingo.