99,965%: a látható fénynek ekkora hányadát nyeli el a Vantablack VBx2 festék, egy különleges, nanotechnológiás anyag. A festéket kikísérletező Surrey NanoSystems és a BMW együttműködésében megvalósított autófényezés ennél valamivel lightosabb (szó szerint), hiszen a beeső fény teljes 1 százalékát visszaveri.

A Surrey NanoSystems műszaki igazgatója szerint muszáj volt „felhígítani” a formulát, mert különben a karosszéria élei sem érvényesültek volna az autón, alaktalan masszává torzítva a BMW X6-ost. Ben Jensen szerint egyébként a technológia még nem áll készen a sorozatgyártásra, túlságosan sérülékeny – a BMW ugyanakkor le van nyűgözve a végeredménytől, és egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek, hogy előbb vagy utóbb megjelenjen a feketelyuk fényezés a cég opciós listáján.

Elkészült minden idők legfeketébb autója 2

Állítólag tényleg úgy néz ki az autó, mint egy beégett fénykép

A Vantablack VBx2-et egyébként az autonóm mobilitással foglalkozó cégek használják előszeretettel; a lézeres és optikai érzékelők környezetét kezelik ezzel az anyaggal, megakadályozva mindennemű, nem kívánatos becsillogást, ami megzavarhatja a szenzorok működését.

Ha megnéznéd videón, hogy készült el a mozgó fekete lyuk, kattints ide.