Fernando Alonso számára a Q1-ben véget ért a Forma-1-es Monacói Nagydíj időmérője, noha meglett volna arra a tempója, hogy elkerülje a korai kiesést. Az Aston Martin versenyzőjének azonban betett a forgalom a szűk és rövid pályán.

Az F1 mellett Monacóban versenyző egyéb kategóriák épp az ilyen esetek csökkentése érdekében egyedi megoldást alkalmaznak az időmérőkön. A Forma-2 és a Forma-3 mezőnyét is megfelezik, és külön-külön fut időmérőt az F2 esetében 11-11, az F3-nál 15-15 autó.

Az egyes csoportokat ezt követően összefűzik úgy, hogy a két csoport győztesei közül a gyorsabbik versenyző indul a pole-ból, míg a lassabbik győztes a második helyről. A sormintát folytatják a második sorban a második helyezettekkel, és így tovább a rajtrács végéig.

„Szerintem ez remek lenne” – fogalmazott Alonso. „Monaco olyan izgalmas, jó lenne mindenki körét élőben látni, mert rengeteg remek pillanatot kihagyunk.”

„De ez van. Lehet az ember szerencsés vagy kevésbé szerencsés. Tavaly szerencsés voltam és javultam a Q1-ben, Q2-ben és a Q3-ban második voltam. Ezúttal mi voltunk a rossz oldalon Checóval. Ilyen Monaco” – tette hozzá a spanyol.