Az utolsó körökre izgalmas kergetőzés váltotta fel az unalmas vonatozást a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjon, azonban nem remegett meg Max Verstappen keze, így a címvédő holland pályafutása 59. és idei hatodik győzelmét aratta. A Red Bull háromszoros világbajnoka mögött Lando Norrist (McLaren) és Charles Leclerc-t (Ferrari) intették le.

A 63 körös imolai verseny leintése után Vicky Piria, a GP3-at és a W Series-t is megjárt olasz autóversenyzőnő készítette az interjúkat a dobogósokkal.

„Az egész versenyen tövig kellett nyomnom, eleinte azért, hogy némi előnyt építsek ki. Egész erősek volt a közepes gumikon, de a kemény gumikat nehezebb volt kezelni, főleg az utolsó 10-15 körben” – mondta a győzelme után Verstappen. „Már nem igazán tapadtak a gumik, ezért sokat csúszkáltam. Láttam, hogy Lando egyre közelebb ér, így az utolsó 10 kör kimerítő volt. Nehéz a határon autózni, ha a gumik már nem működnek úgy. Nem engedhettem meg magamnak, hogy túl sokat hibázzunk, szerencsére nem is tettük meg.”

„Sokat változtattunk az autón, a verseny kapcsán azonban nem volt sok adatunk” – tért ki arra, hogyan változott meg a Red Bull hétvégéje a nehéz kezdés után. „Talán emiatt is volt nehezebb dolgunk a kemény gumikon. Hihetetlenül elégedettek lehetünk a pole-lal és a győzelemmel azok után, hogy honnan kezdtük a hétvégét.”

F1: Két körön múlt, hogy megverjék Verstappent? 2

Újra a holland-osztrák himnuszkombináció szólt, de ezúttal meg kellett dolgoznia Verstappennek ahhoz, hogy ne alakuljon másképp. (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

Már a levezető kör alatt érezni lehetett némi csalódottságot Norris hangján, aki folyamatosan azt szajkózta, nem sok hiányzott ahhoz, hogy újabb futamot nyerjen a Forma-1-ben – mindössze két héttel az első sikere után.

„Kimondanom is fáj, de úgy gondolom, még egy vagy két kör kellett volna ahhoz, hogy elkapjam” – értékelt a brit. „Kemény, és kár érte. Egészen az utolsó körig keményen küzdöttem, de az elején sokat buktam Maxszal szemben. Sokkal jobban ment az első etapban, de a másodikban már mi voltunk az erősebbek. Ha lett volna még egy-két kör, gyönyörűen végződött volna, de nem az a mai volt az a nap.”

„Most vagyunk azon a ponton, amikor boldogan kimondhatjuk, hogy a Ferrari és a Red Bull szintjén vagyunk. Ezt még szoknunk kell, de mindnyájan remek munkát végeztünk. Ugyanazokra a dolgokra kell koncentrálnunk továbbra is, annyi különbséggel, hogy már az első vagy a második helyért vagyunk harcban. Még mindig meglep, hogy frusztrál, ha nem nyerünk, de az előző hétvége után és a fejlesztésekkel erre kell számítani.”

F1: Két körön múlt, hogy megverjék Verstappent? 3

A Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj dobogósai (b-j): Lando Norris (brit, McLaren, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), Charles Leclerc (monacói, Ferrari, 3.). (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

A Ferrari dobogóval hálálta meg az Imolába kilátogató szurkolói biztatást, és Leclerc elmondta, inkább az egykörös teljesítményen múlott a jobb eredmény. Ennek ellenére, illetve Sergio Pérez harmatosabb hétvégéjének köszönhetően az egyéni összetettben felzárkózott Verstappen mögé, a második helyre.

„Természetesen csak akkor vagyok igazán boldog, ha nyerek” – jelentette ki a monacói. „Gyorsak voltunk azután, hogy a keményekre váltottunk, és próbáltam nyomni, hogy nyomást gyakoroljak Landóra, de később hihetetlenül gyors tempót diktált. Mindent egybevetve így is elég erős volt a versenytempónk, inkább az időmérőn hiányzott a tempó.”

„Utólag visszanézve az első egyenesben buktuk el. A kör hátralevő részében gyorsak voltunk, ami jó jel a szezon folytatására nézve” – vesézte ki a szombati hiányosságokat. „Hihetetlen, hogy dobogóra álltunk úgy, hogy itt van a teljes tifosi Imolában.”