Mint arról korábban a Vezess beszámolt, pert indított a Haas ellen Günther Steiner, az amerikai gárda korábbi csapatvezetője. Az olasz szakember azt állítja, hogy a Haas nem fizetett ki neki bizonyos járulékokat, miközben hiába váltak külön az útjaik, azóta is árul olyan termékeket, amiken az ő képmása látható.

A Haas – pontosabban annak anyavállalata, a Haas Automation – pedig a kaliforniai bíróságon tesz jogi lépéseket Steiner és a Surviving to Drive című önéletrajzát kiadó Ten Speed Press ellen. Az amerikai csapat azzal indokolja az előzmények tükrében akár visszavágásként is értelmezhető lépést, hogy Steiner az engedélyük nélkül írt könyvet, amiben olyan képeket tettek közzé, amikkel védjegysértést követhettek el.

A Haas hozzátette, mielőtt pert indítottak volna, aggályaikat tudatták Steinerrel is, ám nem kaptak kielégítő választ a menesztett csapatfőnöktől, emiatt terelték jogi útra az ügyet. Steiner amellett, hogy „a mai napig nem tett semmilyen lépést” azért, hogy megszüntesse „jogsértő tevékenységét”, úgy értékesíti és népszerűsíti különböző felületeken az önéletrajzát, hogy azzal megsérti a Haas „kizárólagos szellemi tulajdonjogait” – írja a bírósági dokumentumokat idézve a Motorsport.com.

Tekintettel arra, hogy az online elérhető adatok alapján 2024 januárjáig legalább 150 ezer darabot adtak el Steiner könyvéből, ezzel 4,5 millió dollárnyi, azaz mostani árfolyamon 1,6 milliárd forintnak megfelelő bevételt termelve, a Haas kártérítést követel, továbbá esküdtszéki tárgyalásért fordult a bírósághoz.

Az év elején derült ki, hogy nem hosszabbítják meg Steiner szerződését, így Komacu Ajaót nevezték ki a Haas csapatfőnökének. Ezt megelőzően egészen annak alapításától, azaz 2014-től fogva Steiner irányította az alakulatot, és naponta felügyelte a működését azóta, hogy 2016-ban csatlakozott a mezőnyhöz a Haas. Menesztése óta több Forma-1-es hétvégén is jelen volt Steiner, például a német RTL szakértőjeként.