Igazi nyári időben, 28 Celsius-fokos levegő- és 48 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött meg a 2024-es Forma-1-es Miami Nagydíj hétvégéje az első és egyetlen szabadedzéssel. Az év első amerikai versenye egyben az év második sprinthétvégéje is (ezért az egyetlen szabadedzés), így a pilóták szinte azonnal birtokba vették az 5412 méter hosszú, 19 kanyarból álló aszfaltcsíkot.

A pályán a bekékült Ferrarik és az átfestett RB-k (VCARB-ok) mellett a McLarent volt érdemes szemrevételezni, ugyanis ők készültek a legtöbb fejlesztéssel a hétvégére. Lando Norris alatt finomítani is kellett a technikát, az első körökön ugyanis túl könnyű volt jobbra fordulnia az autóval, míg balra indokolatlanul nehéz. Hasonló problémát érzékelt a csapattárs Oscar Piastri is.

F1: Leclerc béna ipszilonozása miatt szívott a mezőny 1
F1: Leclerc béna ipszilonozása miatt szívott a mezőny 15

Lando Norris (Kép: Clive Mason/Getty Images)

Az első tíz percben Charles Leclerc okozott fennakadást a Ferrarival, aki egy rendkívül szűk pontok forgott meg a Ferrarival. Az autó nem tört, de a monacói szembekerült a forgalommal, és hosszú percekig tartott, míg próbálkozott ipszilonozva irányba állítani autóját. A versenyirányítás végül inkább megszakította piros zászlóval az edzést, Leclerc pedig kiszállt az autóból. Nem sokat tudott készülni a versenyző a folytatásra.

F1: Leclerc béna ipszilonozása miatt szívott a mezőny 16

Charles Leclerc (Kép: Clive Mason/Getty Images)

Leclerc sikertelen ipszilonozása, illetve az ezt követő megszakítás a többieknek is értékes időbe került. 44 percre csökkent ezzel a szabadedzés hossza, 19 autó részvételével. Ment is a határok feszegetése, apróbb kicsúszásokkal, elfékezésekkel – többek között Max Verstappen sem találta a Red Bullban a hosszú hátsó egyenes megfelelő féktávját.

Az edzés során főleg a kemény gumiké volt a főszerep, de itt-ott a közepes Pirellik is előkerültek. Az utolsó 15 percben kipróbálták a pilóták a lágy gumikat is, a legjobb köridők ezeken születtek.

F1: Leclerc béna ipszilonozása miatt szívott a mezőny 17

Max Verstappen (Kép: Rudy Carezzevoli/Getty Images)

A 60 percet végül Verstappen zárta az élen, de biztató volt a továbbiakra nézve, hogy a legjobb ötbe öt csapat is delegált autót, a különbség köztük pedig csak bő kéttized másodperc volt. A holland mögött Piastri végzett másodikként, majd Carlos Sainz (Ferrari), George Russell (Mercedes) és Lance Stroll (Aston Martin) következtek.

F1: Leclerc béna ipszilonozása miatt szívott a mezőny 18

A teljes eredménylista

A hétvége a sprintidőmérővel folytatódik magyar idő szerint pénteken 22:30-tól.