Miután éveken keresztül gyakorlatilag örökké tartó hűséget esküdött a Mercedesnek, Lewis Hamilton igazi átigazolási atombombát jelentett, amikor a 2024-es szezon kezdete előtt bejelentették, hogy 2025-ig tartó mercedeses szerződését felmondva a jövő évtől a Ferrari színeiben versenyez majd a hétszeres világbajnok.

A 39 éves angol 12. idényét tölti a német márkánál, ám az utóbbi három idényben csak küszködött az ezüst nyilak volánjánál, 2024-ben pedig egyenesen F1-es karrierje leggyengébb szezonkezdését produkálta, miközben az egykori GP2-es főnöke, Frederic Vasseur által irányított Ferrari egyre inkább lendületbe jön.

A holland RacingNews365 az F1-et az 1980-as évek elejétől 2017-ig irányító, korábban csapatfőnökként, majd a sportág vezéreként is számos ütős átigazolást tető alá hozó Bernie Ecclestone véleményét is megkérdezte Hamilton átszerződéséről. A 93 éves matuzsálem alapvetően a Mercedes-csapat társtulajdonos-csapatfőnök Toto Wolffot kritizálta:

„Nagyon-nagyon furcsa lépés volt ez. Toto egyre inkább támaszkodott Lewisra, bár önző okokból, de egyre szorosabbá vált a kapcsolatuk. De úgy gondolom, sosem létezett olyan kapcsolat, amelyben mindkét fél feltétel nélkül támaszkodhatott a másikra, és így volt ez most is, máskülönben Lewis nem döntött volna hirtelen a távozás mellett” – idézte a szakoldal.

A kérdésre, hogy őt személyesen meglepte-e a bejelentés, a Ferrarinak is odaszúrt:

„Nagy meglepetés volt, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem értettem, miért döntött így, pontosabban miért szólt egy teljes évvel korábban, miért nem hagyta későbbre, a szezon későbbi szakaszára. Akik leszerződtették, azt gondolták, hogy nagyon okos üzletet kötöttek, de szerintem inkább csak az egók vitték őket ebbe.”

„Fredet régről ismerem, John Elkann [Ferrari-elnök] számára pedig a hiúsága diktálta, hogy megszerezze a Forma-1 egyik csúcspilótáját, sokak szerint minden idők legjobbját. Van ilyen, összeértek a dolgok.”

Ami Ecclestone-t illeti, azt állította, csapatfőnökként ő maga nem szerződtette volna Hamiltont:

„Túl nagy falat, feleslegesen túl nagy teher. A Mercedesnél amolyan főnökké nőtte ki magát, mert Toto hagyta, nehogy ellentét legyen. Velem sosem volt ilyen a versenyzőkkel. Ma is jó barátaim, igazi barátaim, anyagi érdekek nélkül. Inkább így legyen, mint hogy ugorjak, amikor a versenyző kéri, csak azért, hogy óvjam a helyzetet. Én csakis akkor léptem meg valamit, ha úgy gondoltam, az a helyes döntés.”