Lewis Hamilton még az idei szezon előtt eldöntötte, hogy elhagyja a Mercedest, és 2025-re a Ferrarihoz igazol. Azóta úgy alakultak az események, hogy a hétszeres világbajnok pályafutása legrosszabb szezonkezdését produkálta, miközben a Ferrari minden más csapatnál nagyobb mértékben növelte a pontjai számát a bajnokság tavalyi első négy állomásához képest.

Hamiltonnak mindössze egy hetedik, két kilencedik helye és egy kiesése van, ezzel mindössze tíz pontot gyűjtött. Ennél kevesebb pontja 2009-ben volt (9) ugyan, de még a régi pontrendszerben, ami a jelenlegi szabályokkal korrigáltan 26-nak felelne meg. Csak összehasonlításul: Hamiltonnak 2021-ben 94, 2015-ben 93 pontja volt négy forduló után.

Hamiltonnál nagyobbat senki sem zuhant tavalyhoz képest: 38 ponttal kevesebbet gyűjtött, mint 2023-ban négy forduló alatt, ezzel Fernando Alonsót is megelőzi, aki 36 ponttal esett vissza.

Ezzel szemben Hamilton leendő új csapata, a Ferrari valósággal megtáltosodott, 58 ponttal többet gyűjtött, mint tavaly négy futam alatt, ezzel megelőzi az 55 pontot javuló McLarent.