Nem tekinthető még véglegesnek a Forma-1-es Kínai Nagydíj időmérőjének eredménye, ugyanis az Aston Martin óvást nyújtott be. Fernando Alonso és Lance Stroll csapata a Sportszabályzat 39.6-os pontjára hivatkozva szeretne valamilyen változást kieszközölni, mely úgy szól, hogy az a versenyző, akinek az autója megáll a pályán egy időmérő vagy egy sprintidőmérő során, annak nem engedik, hogy a továbbiakban részt vegyen az adott eseményen.

Jelen esetben ez a személy Carlos Sainz, ugyanis az ő Ferrarija állt meg a pályán a Q2-ben, amikor kicsúszott a spanyol.

F1: Megóvta az Aston Martin az időmérő eredményét 2

Carlos Sainz (Kép: Kym Illman/Getty Images)

Sainz elég hosszasan állt és várakozott ahhoz a pálya szélén, hogy belengessék a piros zászlót, majd ezt követően újraindult és „saját lábán” visszaért a csapathoz. A Ferrarinál összesítették a károkat, átvizsgálták az autót, majd a spanyol folytathatta útját, melynek vége egy hetedik rajthely lett.

F1: Megóvta az Aston Martin az időmérő eredményét 3

Kép: Mark Thompson/Getty Images

Az Aston Martin fellebbezése mögött Stroll 11. rajtpozíciójának javítása mellett akár egy esetleges bosszú is állhat, hiszen a sprinten épp Sainz volt az, akivel Alonso addig viaskodott, hogy megbüntették. Szigorúan nézve igazat is lehetne adni a silverstone-i alakulatnak, hiszen Sainz Ferrarija állt, és számottevő ideig nem mozdult.

Lehet azonban úgy is értelmezni a szabályokat – és ez a valószínűbb – , hogy egy pilóta csak akkor nem folytathatja ilyen esetben az időmérőt, ha autója nem önerőből jut vissza a garázsba, de ott megjavítják és már ki tud hajtani a pályára. A végső döntést azonban a stewardok hozzák meg – egy biztos, a jelenlegi döntés precedensértékű lehet a jövőre tekintettel.

A Forma-1 betétsorozataiban, az F2-ben és az F3-ban egy kicsit egyértelműbb ezen esetek megítélése. Idén ugyanis bevezettek egy olyan szabályt ezekben a szériákban, hogy az a versenyző, aki a piros zászlót előidézte, az esemény hátralévő részében már nem vehet részt.

FRISSÍTÉS: az óvást elutasították. Egyfelől tisztázták, hogy a szabály alapvetően tényleg a külső segítség igénybevételére vonatkozik, ez volt a fő érv az időmérő eredményének helyben hagyása mellett. Kitértek arra is, hogy Sainz miért állt több mint egy percig, de ez sem indokolta az eredmények megváltoztatását, a múltban is történtek már hasonló esetek. Mindenesetre az biztos, hogy a Sportszabályzat vonatkozó pontját egyértelműsítik a jövőben.