Onnantól fogva, hogy az élre állt, demoralizáló erődemonstrációt tartott Max Verstappen a Forma-1-es Kínai Nagydíj sprintversenyén, amit a Red Bull háromszoros és címvédő világbajnoka végül 13 másodperces előnnyel nyert meg. A holland mögött a mercedeses Lewis Hamilton ért célba másodikként, a harmadik helyen pedig Verstappen csapattársát, Sergio Pérezt intette le a kockás zászló.

A 19 körös sprint leintése után Jessica Hawkins, az Aston Martin – korábbi W Series-versenyző – nagykövete készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Az első néhány kör elég hektikusan alakult, mivel nagyon keményen nyomták elöl. Carlos is mögöttem voltam az új gumikon, így az elején nagyon nehéz dolgom volt” – mondta az év első sprintje végén Verstappen. „Erősebbek lettünk azonban, emellett sokkal kényelmesebb volt számomra az autó egyensúlya, és elégedett voltam a gumikkal is.”

„Azt gondolom, az időmérő fontos lesz abból a szempontból, hogy jó rajtpozícióba kerüljünk, ami holnap sokat fog segíteni az első néhány körben, és ott a holnapi nap is” – jegyezte meg a közelgő időmérő kapcsán. „A szél nap mint nap sokat változik, ami megnehezíti a vezetést.”

Verstappen: Nagyon nehéz dolgom volt 2

Bár sokáig vezette Lewis Hamilton a sanghaji sprintet, Max Verstappen tempójára nem volt ellenszere. (Fotó: Lars Baron/Getty Images)

„Akárhányszor jártam itt, a közönség mindig is támogatott” – szólt a nézőkhöz Hamilton, aki sokáig ugyan vezetett, így sem csalódott. „Hosszú idő után ez a legjobb eredményem, ami miatt rendkívül boldog és hálás vagyok. Természetesen a Red Bull-lal nem tudtuk felvenni a harcot, de így is hatalmasat léptünk előre. Sok mindent megtudtam az autóról ezen a rövid etapon, szóval izgatott vagyok a holnapi nap miatt.”

„Még mindig nem vagyunk olyan gyorsak egy körön, mint a Ferrarik, a Red Bullok, a McLarenek, vagy éppen az Aston Martinok. Így nem is számolok azzal, hogy az élbolyban fogunk küzdeni, de remélhetőleg jobban fog sikerülni az időmérőnk, mint bármikor az elmúlt időszakban” – tekintett előre a hétvége folytatására a Mercedes hétszeres világbajnoka.

Verstappen: Nagyon nehéz dolgom volt 3

Annak ellenére, hogy a szokottnál hátrébbról rajtolhattak, két „érmet” máris bezsebeltek a Red Bull pilótái. (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

„Nagyon nehéz volt felzárkózni, Carlos és Fernando ugyanis egymással harcoltak. Nyilvánvaló, hogy egymást követve mindannyiunk gumijai nagyon elkoptak, a verseny egy pontján még védekeznem is kellett Charles ellen” – összegezte a sprintjét a végül harmadikként célba érő Pérez. „Aztán sikerült megelőznöm őket. Miután túl közel kerültek egymáshoz, megnyílt a lehetőség előttem, és ki is használtam, a végén pedig nem sokkal maradtunk el Lewistól.”

A Forma-1-es Kínai Nagydíj programja – az idei évre átalakított lebonyolítás értelmében – az időmérő edzéssel folytatódik, magyar idő szerint reggel 9 órától.