Meglepően pozitív hangvételben értékelt Lewis Hamilton a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérője után, pedig a brit csak a hetedik helyre kvalifikálta magát. Ráadásul nem kevéssel maradt el a pole-pozíciót megszerző Max Verstappentől: a holland leggyorsabb körénél csaknem hat tizeddel volt lassabb.

„Mindent beleadtam. Nagyszerű munkát végzett a múlt héten a csapat a beállítások módosításával. Valójában ez az első hétvége, amikor nem kaptam hülyét a beállításoktól, és nem kellett egy csomó dolgot kipróbálnom” – árulta el a Sky Sports F1-nek a hétszeres világbajnok.

„Úgy gondolom, azóta sokkal jobban működik az autó, élvezetes volt így vezetni, csak a többiek egy kicsit gyorsabbak” – jegyezte meg Hamilton. „Tavaly egy másodperccel vagy annál valamivel többel voltunk lemaradva a Red Bulltól, úgyhogy a hét tizedmásodperc máris jobb. Talán még egy tizeddel gyorsabbak lehettünk volna, ha valamit kicsit másképp csinálunk, de ezt leszámítva ez volt a legtöbb a mai napban.”

F1: Áttörés a Mercedesnél, Hamilton kiugrik a bőréből 2

Hamilton megkönnyebbült: úgy tűnik, a Mercedesnél látják a fényt az alagút végén. (Fotó: Franck Robichon/EPA/MTI)

Hamilton egy fontos áttörésről is beszámolt: bár a pozíció nem éppen ezt tükrözi – George Russell is csak a kilencedik lett –, a Mercedesnél már értik az autójuk eddig kiszámíthatatlan működését. „Most már pontosan tudom, érzem, hol nem elég erős az autó, el tudom mondani, hol kell még fejlődni. Azért bízom benne, hogy erősebbek leszünk holnap” – magyarázta.

Arra a kérdésre, miszerint ez azt jelenti-e, hogy a Mercedesnek már elképzelése is van arról, milyen irányba induljon el a W15-tel, elég határozott választ adott. „Személy szerint azt hiszem, hogy igen. Észrevettük, hogy az egyes pályákon nagyon nehezen találjuk el a megfelelő beállítást, és minden alkalommal nagyon messze voltunk tőle” – fejtette ki Hamilton.

„Néhány pályán úgy éreztem, hogy egyszerűen semmit nem tudunk tenni azért, hogy jobb legyen az autó. Ez a hétvége azonban ebből a szempontból sokkal édesebb, emiatt remélem, hogy ez a következő versenyeken is így lesz. Ez esetben már csak a teljesítményt kell megtalálnunk.”