A háromszoros és címvédő világbajnok Max Verstappen elsőségét hozta a szezonnyitó Forma-1-es Bahreini Nagydíj – kivételesen pénteki – időmérő edzése. Pályafutása 33. rajtelsőségét szerezte meg a Red Bull hollandja, megelőzve Charles Leclerc-t és George Russellt.

A kvalifikációt követően Jolyon Palmer korábbi F1-es pilóta készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Jó volt az időmérő. A tapadás is nagyon jó volt a pályán, de az elmúlt két napban a szél miatt nehéz volt összerakni egy egész kört, és ugyanez volt a helyzet a kvalifikáción is” – fogalmazott az autóból kiszállva Verstappen. „Kicsit nehezebb volt kihozni mindent a Q3-ból, de nagyon örülök annak, hogy megvan a pole-pozíció. Kicsit váratlanul ért, de az időmérőre magára talált az autó, és így egy kicsit már boldogabbnak éreztem magamat.”

„Szorosnak ígérkezik a futam, és bár jól állunk, majd holnap meglátjuk, mire lesz ez elég” – tekintett előre a szombati versenyre a 26 esztendős pilóta. „Bízom benne, hogy erős versenyünk lesz.”

F1: Mindenki izzadni fog, kivéve Verstappent 2

Az időmérő edzés első három helyezettje (b-j): Charles Leclerc (monacói, Ferrari, 2.), Max Verstappen (holland, Red Bull, 1.), George Russell (brit, Mercedes, 3.). (Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images)

Nem rejtette véka alá a csalódottságát Leclerc, ugyanis a Ferrari versenyzőjének legjobb, még a Q2-ben futott köre 14 ezredmásodperccel gyorsabb volt Verstappen pole-idejénél – amikor viszont igazán számított, bő két tizedmásodperccel kikapott a hollandtól.

„Kissé csalódott vagyok, de jól teljesítettünk az időmérőn. Eddig ez egy kiszámíthatatlan hétvége volt. Kipróbáltunk néhány dolgot az edzésen, de végül az időmérő edzésen éreztem rá igazán. A Q1 egy kicsit trükkös volt, ami miatt két szett lágy gumit is el kellett használunk, ami befolyással volt a Q3-as teljesítményünkre, azonban összességében így is jól kezdtük az évet. Jobban állunk, mint egy éve ilyenkor, és ez jó. Meglátjuk, hogy holnap milyen lesz a versenytempónk” – taglalta az időmérőjét a monacói.

„Azt hiszem, a Q2-es köröm 1:29,1-es volt, nagyjából olyan, mint Max ideje a Q3-ban. Tehát megvan a potenciál az autóban, de talán ritmust veszítettünk a használt gumikon. Utána ugyanis újra alkalmazkodni kellett az új abroncsokhoz, és akkor veszítettem egy kis időt” – magyarázta Leclerc, aki eddig elégedett az SF-24-gyel. „Biztos vagyok benne, hogy megtettünk egy lépést előre, de csak holnap fogjuk megtudni, hogy mekkorát.”

„Valóban azt gondoljuk, hogy a hosszabb etapokon a Red Bull továbbra is jóval előrébb van, de ha lesz lehetőségem, ki fogom használni holnap” – ígérte Leclerc.

F1: Mindenki izzadni fog, kivéve Verstappent 3

George Russell és Charles Leclerc (Fotó: Bryn Lennon/Formula 1/Getty Images)

„Mindenki elképesztő munkát végzett azért a gyárban, hogy Lewisszal olyan autót kapjunk, amivel egyrészt sokkal boldogabbak vagyunk, de közben egy alapot is ad, amire építkezhetünk tovább” – summázott Russell, akit eleinte ugyan vizsgáltak, amiért az időmérő elején az egyik kivezető körén túllépte az előírt deltaidőt, de végül ejtették a vizsgálatot, így megtarthatja a harmadik rajtkockát.

„Max viszont még mindig ott van az élen, szóval sok dolgunk van még ahhoz, hogy utolérhessük. Ha megnézzük az elmúlt két év időmérős teljesítményét, remek, hogy holnap a harmadik helyről indulhatunk” – folytatta a brit. „Rengeteget dolgoztunk ezért, és nyilvánvaló, hogy egykörös tempóban sokat javultunk, de közben reméljük, hogy a versenytempónk nem romlott.”

Russell azonban ennek ellenére úgy látja, egyértelmű lesz a Bahreini Nagydíj kimenetele, legalábbis ami a futamgyőzelem sorsát illeti. „Szerintem Maxot leszámítva mindenki szoros csatában lesz. A Red Bull jelenleg igencsak erős, Max pedig nagyszerű munkát végez, és még új gumijai is voltak. Talán arra van lehetőségünk, hogy átvegyük a vezetést, de a verseny mindannyiunknak a második helyért zajlik” – állapította meg.