„A saját trükkömet használják ellenem” – hangzott el Carlos Sainztól egy rádióbeszélgetésben, amikor a Forma-1-es Japán Nagydíj utolsó köreiben a Mercedes versenyzőit üldözte. A brackley-i csapat ugyanis úgy próbálta visszaverni a spanyol támadásait, hogy arra kérte Lewis Hamiltont, engedje DRS-távolságon belülre az általa nem sokkal korábban megelőzött George Russellt.

Múlt hétvégi, szingapúri sikere miatt támadhatott déjà vu-érzése Sainznak, mivel ugyanígy, csak volt csapattársával, Lando Norrisszal „szövetkezve” vitte győzelemre a Ferrarit. Ezúttal a hatodik hely volt a tét, de a Mercedesnek nem jött be az, ami egy héttel korábban Sainznak igen, ennek köszönhetően a spanyol végzett előrébb.

„Valójában viccesnek találtam” – válaszolta a Motorsport.com kérdésére. „Nevettem az autóban, látva, ahogy Lewis elveszi a 130 R-ben, hogy George-nak adjon DRS-t.”

„Úgy voltam vele, hogy biztosra kell mennem George megtámadásában a sikánnál, máskülönben lehetetlen lesz elmenni mellettük. Nagyon mélyre mentem a sikánban, de sikerült visszakapcsolnom, majd DRS-t használnom, és ezzel, illetve a szélárnyék segítségével megelőztem” – ecsetelte a spanyol, hogyan ültette bele végül a hintába Russellt. „Jó móka volt, igaz, majdnem nekem kerültek pozícióba a saját trükkjeim.”

F1: Kinevette a Mercedest Sainz 2

Carlos Sainz (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

Sainz hozzátette, szerinte jobban tette volna a Mercedes, ha a csapatutasítással nem cserélik meg Russellt és Hamiltont a pályán, de a rivális csapat gondolkodását is érti, mely attól tartott, hogy két legyet üt egy csapásra. El is ismerte, hogy az egykiállásos stratégiával kockáztató és így a tapadással küszködő Russell-lel szemben Hamiltont nem volt könnyű megtámadni.

„Azt gondolom, Szuzukában még ma is elég nehéz előzni. Itt alapvető a pályapozíció, és annak ellenére, hogy négy-öt tizedmásodperccel volt gyorsabb Lewisnál, majd közel kerültem hozzá, nem hiszem, hogy ez a különbség elég lett volna az előzéshez. Most bebizonyosodott számomra, hogy ma minden a pályapozícióról szólt, amit a bokszban veszítettünk el. Négy másodperccel voltunk Lewis előtt, nyolccal végeztünk mögötte” – vonta le a következtetést Sainz.

Jobb versenyt futott Charles Leclerc a másik Ferrarival, ő negyedikként kapta meg a kockás zászlót, igaz, valamilyen oknál az utolsó körig azt hitte, hogy a harmadik helyen áll: