Magyar idő szerint szombat hajnalban bejelentették, hogy jövőre az AlphaTauri (illetve a már biztosan más néven induló Red Bull-fiókcsapat) Cunoda Jukival és Daniel Ricciardóval indul az F1-ben.

A jelenleg Ricciardót helyettesítő Liam Lawsonnak marad a tartalékosi szerep mindkét energiaitalos alakulatnál, azaz minden az eredeti tervek szerint zajlik tovább, épp úgy, mint ahogy eredetileg is tervezték a Red Bullnál.

Pedig az élet közbeszólt: Ricciardo a kezét törte, a helyére beugró új-zélandi ifjonc pedig futamról futamra remekel, már pontot is szerzett az idén a leggyengébbek közé sorolható kocsival.

Szerződésének pontos részleteit csak az érintett felek ismerik, így csak ők tudhatják, hogy esetleg záradékként belekerült-e egy biztos 2025-ös versenyülés, de szakértők szerint eddig nyújtott teljesítményével megváltotta jegyét a Forma-1-be. Arról azonban magának Lawsonnak sincs lövése, hogy mit kezd magával még 2024-ben.

Nem mond le az F1-ről a hoppon maradt pilóta 2

Liam Lawson

„Nem tudom, de tényleg. Mindazonáltal, ameddig ez [a helyettesítés – a szerk.] tart, úgy akarok erre visszatekinteni, hogy tudom, mindent megtettem, amit tudtam. Gyűlölnék úgy visszanézni, hogy azt gondolom, valahol többet is tehettem volna, vagy túl sok nyomást helyeztem magamra. Mindent meg akarok tenni, mert tudom, hogy ez minden, ami alapján jelenleg megítélnek” – fogalmazott a 21 éves pilóta.

„Ülést akarok a Forma-1-ben” – jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte a Red Bull kötelékében lenne logikus pilótaülést kapnia, hiszen az elmúlt öt évet velük töltötte. Ennek ellenére jogosan mondhatta Lawson, hogy nem tudja, mit csinál jövőre, még ha be is jelentették tartalékosi szerepét.

Jelenleg már csak egy szabad ülés maradt a 2024-es Forma-1-es rajtrácson, mégpedig a Williamsnél. Az utóbbi hetekben az újonc Logan Sargeant tetteivel látszólag egyre csak távolodott a szerződéshosszabbítástól, az amerikai még csak a töredékét sem tudja annak hozni, amit Alexander Albon kihoz a sok esetben nem túl versenyképes autóból.

Nem mond le az F1-ről a hoppon maradt pilóta 3

Logan Sargeant

Lawsont (más pilótákkal együtt) rögtön hírbe is hozták a Williamsszel, melyre Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is reagált. „A Red Bull-család része. Jelen pillanatban már csak egy szabad ülés maradt. Korábban voltak kölcsönmegállapodásaink, amikor Carlos Sainz egy évre az akkori Renault-hoz ment.”

„Ha nem F1-es ülésben ül, akkor számos más dologgal elfoglaljuk őt” – mondta Horner. Szavaiból azonban nem lehet egyértelműen kihámozni, hogy azt szeretné-e, ha Lawson maradna a Red Bull-kispadon, vagy szívesen versenyeztetné őt házon kívül.