Negyedszázados Forma-1-es múlttal a háta mögött új kihívást talált James Key, a szezon kezdetén a McLarentől elküldött mérnök: szeptember 1-jén az Alfa Romeónál áll munkába technikai igazgatóként – jelentették be szerda reggel.

Key 1998-ban a Jordannél kezdte a karrierjét, a csapatnál a tulajdonos- és névváltozások ellenére is egészen 2009-ig maradt, 2005-től a sportág történetének legfiatalabb technikai igazgatója lett. 2010 és ’12 között a Saubernél (azaz a mai Alfa Romeónál) töltött három sikeres szezont, majd a Toro Rossónál, végül pedig a McLarennél kötött ki, ám a wokingi alakulat idei, siralmas szezonkezdése miatt távoznia kellett.

F1: Kulcsembert igazolt az Alfa Romeo 1

James Key (Fotó: Getty Images)

A svájci alakulathoz ősszel visszatérő Key a McLarennél megismert főnöke, az immár a Sauber CEO-jaként dolgozó Andreas Seidl mellett a 2026-os audis átvétel előkészítése lesz, amellett persze, hogy addig is a csapat jó eredményeiért munkálkodik.

Örömmel tölt el a Hinwilbe való visszatérés, ahol régi és új munkatársakkal dolgozhatok majd a Saubernél. Nagyon szép emlékeim vannak az előző korszakról – nyilatkozta a mérnök, aki így folytatta:

Alig várom, hogy a csapat történetének egyik legfontosabb átmeneti időszakában egy igazán izgalmas jövő felé haladva irányíthassam a műszaki oldalt. Hatalmas munka áll előttünk, de meggyőződésem, hogy minden egyes csapattagban megvan a kellő elszántság, elkötelezettség, hogy eljussunk a csúcsig. Ehhez idő, erőfeszítés és kitartás kell majd, a munka gyümölcsei pedig csak két szezon után érnek majd be, de megvan a tervünk, amit követhetünk. Hálás vagyok Andreasnak a belém vetett bizalomért, igyekszem ezt meghálálni a közös munka során” – magyarázta Key.

Ahogy feljebb említettük, a Sauber átmeneti éveket él: idén versenyeznek utoljára az Alfa Romeo neve alatt, hogy aztán 2026-tól – amikorra a német márka fokozatosan 75%-ra növeli tulajdonrészét a csapatban – a Forma-1-be belépő Audi gyári alakulataként folytassák.