Idén lesz a tizenötödik évfordulója a 2008-as Szingapúri Nagydíjnak, melyet a Renault botrányos körülmények között, Nelson Piquet Jr. szándékos balesetével csalt el, hogy Fernando Alonso nyerje a futamot. Bernie Ecclestone szerint, ha ez nem történik meg, abban az évben Felipe Massa lett volna a világbajnok – ezt figyelembe véve pedig továbbra is kizárólag Michael Schumacher számítana a sportág legjobbjának.

Erről a Forma-1 korábbi ura a róla készült, Lucky című dokumentumfilm-sorozatában beszélt. „Max Mosley (a Nemzetközi Automobil Szövetség akkori elnöke – szerk.) és én még a 2008-as szezonban értesültünk arról, mi történt Szingapúrban. Piquet Jr. elmondta az apjának, Nelsonnak, hogy a csapat arra kérte, szándékosan ütközzön úgy a falnak, hogy a pályára hajtson a biztonsági autó, így segítve Alonsót” – elevenítette fel a Crashgate-botrány körülményeit.

Ölbe tett kézzel nézték végig az F1 gigabotrányát 1

A 92 éves Bernie Ecclestone ma már elvenné Lewis Hamilton első világbajnoki címét a Crashgate-incidens miatt.

Hozzátette, a fiatalabbik Piquet azért tett eleget a csapat kérésének, mert bizonytalannak érezte az ülését, és ezáltal jelentősebb nyomás helyeződött rá. „Akkor úgy döntöttünk, hogy nem teszünk semmit, mert meg akartuk védeni a sportot egy hatalmas botránytól” – mondta Ecclestone, sőt, Piquet-t is arra kérte, hogy ne szóljon semmit.

„Elég információnk volt ahhoz, hogy vizsgálatot indítsunk az ügyben. A szabály szerint ilyen körülmények között törölni kellett volna a szingapúri versenyt, azaz nem számított volna bele a bajnokságba. Ez esetben Felipe Massa lett volna a világbajnok, nem pedig Lewis Hamilton. Emiatt a mai napig sajnálom Massát.”

„Megnyerte a szezonzárót Sao Paulóban, mindent jól csinált. Elcsalták a megérdemelt vb-címét, miközben Hamiltonnak mindennel szerencséje volt. Ma már másképp kezeltem volna a helyzetet, ezért számomra a mai napig Michael Schumacher az egyedüli rekorder, még ha a statisztikák mást is mondanak.”