Nemcsak általánosságban véve, hanem a Mercedes szempontjából is kaotikusan alakult a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérő edzése, mivel mindkét versenyzőjével már a Q2-ben búcsúzott a brackley-i istálló.

„Nem sikerült valami nagyszerűen ez az időmérő, sőt, csalódást keltő volt” – mondta Lewis Hamilton, aki csak a 13. helyről várhatja a szombati sprintet. „Optimistán jöttünk ide, hiszen mindenki kemény dolgozik a gyárban is, mégsem akarnak összeállni a dolgok. Elkeserítő.”

A hétszeres világbajnok – csapattársával együtt – a Q1-ben is a kiesés szélén táncolt, végül tizenötödikként jutott tovább, mindössze négy ezredmásodperccel megelőzve Cunoda Jukit. A Q2-ben pedig a többséggel egyetemben csak egy dobása volt, ami nem volt elegendő a továbbjutáshoz. „Csapatként alulteljesítettünk ma. Vannak dolgok, amiket meg kellett volna csinálunk, de nem tettük” – folytatta igencsak kritikus hangvételben. 

Hamilton reméli, hogy a sprintversenyen tud javítani a pozícióján. „Amilyen keményen csak lehet, arra fogunk törekedni, hogy előrébb lépjünk” – tekintett előre. „Nehéz lesz, de remélhetőleg kedvezőbb lesz az időjárás, és ki tudja, talán mi is javulunk.”

A Q2 végén Hamilton és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke között tapintható volt a feszültség, legalábbis a kettejük közötti párbeszéd láthatóan nem a legbékésebben zajlott:

Hamilton azonban ennek részleteiről nem akart nyilatkozni. „Ezek belső dolgok, nem fogom megosztani. Csak dolgozunk tovább, tesszük azt, amit kell” – kommentálta. 

A másik Mercedesszel a tabellán egyébként a második pozíciót elfoglaló George Russell a 11. helyről várhatja a hétvége folytatását.