Max Verstappen idei első és pályafutása 15. pole-ját* hozta a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérő edzése, miután több mint másfél óra és öt piros zászlós fázis után ért véget. A holland mögött a Ferrari vb-éllovasa, Charles Leclerc lett a második, míg Lando Norris az időmérő végi kicsúszása ellenére megtartotta harmadik helyét a McLarennel.

A leggyorsabbakkal a betétsorozatok angol nyelvű közvetítéseiből ismert szakkommentátor, a 2012-es GP2-bajnok Davide Valsecchi készítette az interjúkat.

„Eléggé komplikáltan alakult, mert hol száraz volt, hol esős. Nagyon csúszós, nagyon hektikus volt, hosszúra nyúlt az időmérő, de örülök, hogy itt állhatok” – nyilatkozta Verstappen. „Lenyűgöző ez a pálya, és rögtön büntet, ha hibázol.”

„Elégedett vagyok a pole-lal. A hétvégén ugyan más lesz az időjárás, de kezdetnek egész jó. Összességében az első három versenyünk nem sikerült jól, így reméljük, itt jó hétvégét fogunk zárni” – tette hozzá Verstappen.

Verstappen visszavágásra készül: Kezdetnek jó lesz… 2

Charles Leclerc (b, Ferrari), Max Verstappen (k, Red Bull) és Lando Norris (j, McLaren)

„Száraz pályás gumikon különösen trükkös helyzetben voltunk” – mondta Leclerc a leintés után. „Rengeteg vizes folt volt a pályán, így a körözésről és a várakozásról szólt az egész, majd a Q3-ban arról, hogy összerakjunk mindent. Frusztráló, hogy pont akkor hoztam egy rossz döntést, amikor számított.”

Norrist meglepte, hogy a legjobb három közé jutott, de a legkevésbé sem bánja. „Volt egy lepattanónk, és legalább éltünk vele. Jó volt az autó, és magamat is magabiztosnak éreztem. Kár, hogy így végződött, de összességében örülök” – utalt a Q3 végén elkövetett hibájára. „Ha teljesen száraz időmérő lett volna, nem végeztünk volna a harmadik helyen. Kihoztuk a legtöbbet a mai napból, így jó pozícióból harcolhatunk értékes pontokért.”

Csavar a statisztikában

* – Tavaly a hasonló lebonyolítású hétvégéken még a szombati sprint győztesét nyilvánították hivatalosan a pole-pozíció birtokosának, az idei évre azonban változtattak a szabályon. Habár a vasárnapi rajtsorrendről ugyanúgy a sprint dönt, a rajtelsőnek a statisztkában a pénteki időmérő első helyzettje számít, még akkor is, ha a mostani helyosztó csak közvetett módon befolyásolja a vasárnapi nagydíjat.