A Nemzetközi Automobil Szövetség a botrányos tavalyi Forma-1-es szezonzáró után megígérte, hogy részletesen kivizsgálja, pontosan mi történt Abu-Dzabiban, de végül csak pár nappal ezelőtt indult be igazán az ügy. Ennek részeként pénteken megbeszélést tartott Toto Wolff Mercedes-csapatfőnök és Mohammed ben Szulajem, az FIA tavaly év végén megválasztott új elnöke.

Az érintetteken kívül pontosan senki nem tud(hat)ja, mi zajlik a háttérben, de jelzésértékű, hogy Lewis Hamilton például a szezonzáró óta nem szólalt meg hivatalosan, és állítólag benne van a pakliban, hogy nem is folytatja pályafutását. 

Ha nem szimpla taktikázásról van szó, Hamilton a következő lépését attól tehette függővé, hogy az FIA hogyan reagál az ügyre, és hogy pontosan milyen következményei lesznek Michael Masi a verseny végeredményét befolyásoló döntésének. Egy korábbi hír szerint nem lehet kizárni, hogy Masi idén már nem lesz versenyigazgató.

A BBC a Mercedest és az FIA-t is megkérdezte arról, miről tárgyaltak a felek pénteken, de választ egyik oldalról sem kapott. Egyes feltételezések szerint az FIA valójában abban bízott tavaly, hogy ha tesz egy (üres) ígéretet, akkor idővel magától is elül a felháborodás – a Mercedes (és Hamilton?) azonban ragaszkodik ahhoz, hogy valódi, tényfeltáró vizsgálatot folytassanak le megfelelő következményekkel.