Idén március ötödikén rajtol a világ talán leghíresebb kutyaszánversenye, az Iditarod Alaszkában. Hogy mi köze ennek a Forma-1-hez? Csak annyi, hogy a megmérettetés szponzorai között szerepel a Liberty Media, a Forma-1 jogtulajdonosa is.

Ennyi azonban épp elég volt a világ egyik legradikálisabb állatvédő szervezetének: a PETA egy, ahogy ők fogalmaztak, “speciális küldeményt” postázott Stefano Domenicalinak, a Forma-1 vezérigazgatójának. A csomag nem tartalmazott mást, mint egy “halott kutyát”, ami egy művérrel bekent plüsshusky volt.

Halott kutyát küldtek az F1-főnöknek 1

A kutya mellé egy levelet is kapott Domenicali, melyben az állatvédő szervezet arra kéri őt, helyezzen nyomást a Liberty Mediára, és ne szponzorálják az Iditarodot, ahol a PETA szerint az évek során 160 kutya pusztult el. Példaként felhozták az ExxonMobilt, a Jack Daniel’st és a Coca-Colát, akik miután megismerték az ebpusztulásról szóló adatokat, megvonták támogatásukat a versenytől.

A PETA egyébként nem először kerül kapcsolatba a Forma-1-gyel: 2018-ban Lewis Hamiltont választották az év emberének, miután a brit bejelentette vegánságát, 2019-ben pedig vegán hamburgerezője lett az év cége.