Az idei háromról jövőre hatra növelik az F1-es sprintek számát, ám a pontos lebonyolítás változhat még az idén látottakhoz képest. A jelenlegi programsorozat – eltekintve a sprintek általános kedveltségétől – egyik sarkalatos pontja a második szabadedzés, mely nem túl látványos, és még a pilóták sem élvezik annyira.

Lando Norrisnak azonban támadt egy ötlete, hogyan lehetne színesebbé és érdekesebbé tenni a programot. Elképzelésének alapja, hogy a sprint egy önálló esemény lenne, és nem annak befutója határozná meg a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét. “Az egyetlen dolog, amit hozzáadnék, az az, hogy a pénteki időmérő határozná meg a vasárnapi verseny rajtrácsát, és egy egykörös időmérő döntene a sprint sorrendjéről” – vetette fel a McLaren pilótája.

Régi ötlettel dobnák fel az F1-es sprinteket 1

Lando Norris

A Forma-1 2006 előtti néhány évben ezt a rendszert használta: a pilótáknak egyetlen lehetőségük volt, egyenként hajthattak a pályára és futhattak időmérős kört. A lebonyolítás hátránya az, hogy a pálya folyamatos javulását és az időjárásváltozást, pl. egy eső megérkezését nem lehet kiküszöbölni.

Norris szerint mindezzel együtt azonban egyfajta véletlenfaktor is bejönne a sprintek képébe, ami színesítené a 100 km-es versenyeket. “Ez izgalmas és menő lenne a második szabadedzés helyett, és a vasárnap is jobban elkülönülne, a sprintfutam nem lenne hatással a nagydíjra.”

Mit gondolsz Norris ötletéről?
Tetszik, jobb lenne, mint a jelenlegi rendszer
54% (203)
Jó a sprint úgy, ahogy van
9% (34)
Legszívesebben száműzném a sprinteket az F1-ből
37% (140)