Az utóbbi években igencsak hányattatott sorsa volt a Race of Championsnek, ahová a motorsport krémje ellátogatott. Utoljára 2019-ben tartották meg az eseményt élőben, akkor Mexikóváros látta vendégül a pilótákat, tavaly pedig egy virtuális eseménnyel pótolták a rendezvényt. 2022-ben azonban visszatér az először 1988-ban megrendezett gálaverseny, a mezőnyben már legalább egy Forma-1-es pilótával.

A svédországi Pite Havsbad településén február 5-6-án egy jeges-havas pályán jönnek majd össze ralisok, túraautósok és formaautó-versenyzők, hogy eldöntsék, hova kerüljön a Nemzetek Kupája, illetve kiderüljön, ki lesz a Bajnokok Bajnoka. A résztvevők közt ott lesz Valtteri Bottas is, akkor már alfa romeós színekben.

A finn akár a végső győzelemre is esélyes lehet, tekintve, hogy az elmúlt években jelentősnek mondható jeges tapasztalatot szerzett téli ralizással. “Várom már, hogy részt vehessek a Race of Champions-ön, miután évekig a tévében néztem az eseményt. A tény, hogy idén havon és jégen rendezik, még izgalmasabbá teszi” – mondta Bottas.

Az már biztos, hogy a Le Mans-i legenda Tom Kristensen, a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb, valamint Johan Kristoffersson ralikrossz-világbajnok is ott lesz. Nemigen lehetett RoC-t szervezni az elmúlt években Sebastian Vettel nélkül sem: a német Michael Schumacher oldalán 2007 és 2012 között zsinórban hatszor nyerte meg a csapatversenyt  Németország színeiben, 2015-ben egyéniben nyert, 2017-ben pedig egyedül nyerte meg a csapatversenyt, miután társa, Pascal Wehrlein csúnya balesetet szenvedett – az ütközés miatt még Forma-1-es futamot is ki kellett hagynia.