Az előzmények alapján izgalmas Forma-1-es Belga Nagydíjnak nézhetünk elébe, az eső jelentősen megkavarta a dolgokat. Három pilótának azonban különlegesebb futam lehet ez a szokásosnál.

A legnagyobb mérföldkőhöz Daniel Ricciardo érkezett el, aki 200. nagydíján indulhat el vasárnap délután. A McLaren ausztrálja még 2011-ben, a Brit Nagydíjon csatlakozott a sportághoz a HRT színeiben, de a Red Bull támogatásával. A következő szezont már a Toro Rossónál kezdte, 2014-ben pedig a Red Bullhoz került, honfitársa, Mark Webber visszavonulását követően.

Jubileumi verseny a Forma-1-ben, többen is ünnepelnek 1

A Mercedes felvirágzásának évében Ricciardo bronzérmes lett a bajnokságban, könnyedén felülmúlva a címvédő négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt. Első győzelmét is ebben az évben szerezte Kanadában, melyet még két siker követett Magyarországon és Belgiumban.

Jubileumi verseny a Forma-1-ben, többen is ünnepelnek 2

Az energiaitalosoknál 2018 végéig maradt az ausztrál, összesen hét győzelmet és 29 dobogós helyezést bezsebelve. Ezt követően két évet a Renault-nál töltött, ahol a várt sikerek nem érkeztek meg: 2020-ban két dobogóval kellett beérnie Ricciardónak. Ilyen előzményekkel igazolt az idei évre a McLarenhez, ahol eddig nem találta meg régi önmagát, rendre elmaradt Lando Norristól. A Belga Nagydíj időmérőjén azonban remekül teljesített, csapatbéli legjobb kvalifikációs eredményét könyvelheti el negyedik startpozíciójával.

Jubileumi verseny a Forma-1-ben, többen is ünnepelnek 3

Lando Norris

Ricciardo csapattársa, Norris is ünnepelhet. Az időmérőt hatalmas balesettel befejező brit az 50. futamán indulhat el, balszerencséjére csak a 14. helyről. Az ifjonc 2019-ben csatlakozott a Forma-1-hez, és eddig csak a McLarennek vezetett. Fejlődése folyamatos volt: előbb Carlos Sainz mellett pallérozódott, eredményei pedig szép lassan javultak. A tavalyi szezonnyitó Osztrák Nagydíjon dobogóra állhatott, idén pedig további három alkalommal pezsgőzhetett már, a spa-i futamot a bajnokság harmadik helyéről várhatja.

Jubileumi verseny a Forma-1-ben, többen is ünnepelnek 4

George Russell

Szintén elérte a félszázas mérföldkövet George Russell a Williamsszel. A brit jobban aligha kezdhette volna az ünneplést, hiszen a második rajthelyre állhat fel vasárnap délután. A Mercedes-nevelésű fiatal ugyanezt meg tudta ismételni a bajnokcsapat autójával a tavalyi Szahíri Nagydíjon, amikor Lewis Hamilton hiányzott betegsége miatt. Akkor végül egy kilencedik helyre futotta, ahogy az előző futamon, a Hungaroringen is – ezen két alkalommal szerzett eddig pontot az elmúlt 2,5 évben. Tempója azonban így is meggyőző, olyannyira, hogy nem lenne meglepetés, ha jövőre ő vezetné Valtteri Bottas Mercedesét.