Hasonló nyilatkozatokat általában Christian Hornertől vagy Dr. Helmut Markótól szokhattunk meg, de ezúttal Adrian Newey technikai főnök szólalt meg a Red Bull Forma-1-es sportpolitikai helyzetével kapcsolatban. „Már korábban is tapasztaltunk hasonlót, de nem emlékszem rá, hogy valaha ilyen mértékű politizálás, lobbizás zajlott volna ellenünk a színfalak mögött” – mondta a Red Bull Talking Bull nevű podcastben.

A tervezőzseniként emlegetett szakember ezzel főként arra utalt, hogy az esetek többségében a Mercedes közbenjárásával többször is megkérdőjelezték a Red Bull szabályosságát, a rugalmas vezetőszárnyakkal, a motorral, illetve a bokszutcai procedúrával kapcsolatban több technikai direktívát is kiadott a csapatoknak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

F1: Így még nem támadták a Red Bullt 1

„Amikor 2010-2011-ben az aeroelasztikusságot fedeztük fel, folyamatosan ellenőriztek minket, és minden szabályváltozáshoz alkalmazkodtunk. Ilyen a Forma-1 természete, és ez az egyik dolog, ami ösztönzővé teszi. Ugyanakkor elég sokatmondó, milyen gyakran és intenzíven támadnak minket idén” – jegyezte meg, utalva a csapat legsikeresebb időszakára, amikor egymás után négyszer nyerte meg mindkét bajnoki címet a Red Bull.

Kitért arra is, hogy a topcsapatok leginkább már azzal foglalkoznak, mit csinálnak a riválisaik. Odaszúrt a Mercedesnek is, miközben annak egyik nyilvános álláspontját idézte, mégpedig a hajlékony hátsó szárnyakkal kapcsolatban. „Nem mi voltunk az egyetlen csapat, akik ezt kihasználták. Amikor a Mercedes elkezdett hangoskodni emiatt, nem aggódtak amiatt, mit csinál az Alfa, de azért igen, hogy mi előnyt szerzünk-e.”

F1: Így még nem támadták a Red Bullt 2

„Még ez is természetes, mi is alaposan szemügyre vesszük, mit tesz a Mercedes, és van-e valami, ami ellen szót emelhetünk” – tette hozzá. „Sosem szerettem a háborús analógiát, de ez egy tisztességes fajta. Háborús analógiában minden szempontot megvizsgálsz, amit csak lehet, és amivel a saját versenyhelyzetedet javíthatod.”