A hétvégéhez közeledve olyan ütemben süllyed a légnyomás a légkörben, hogy az „időjárás is elég izgalmasnak ígérkezik” Mogyoródon a Forma-1-es Magyar Nagydíj idején – árulta el az MTI megkeresésére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egy hullámzó frontálzóna közelíti meg ugyanis a Kárpát-medencét, ennek hatása pénteken még kevésbé, szombaton és vasárnap már annál inkább érezhető lesz. Pénteken a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, kicsi a csapadék esélye.

Szombaton és vasárnap viszont már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés: akár heves zivatargócok is képződhetnek, így felhőszakadás, jégeső is előfordulhat a pálya térségében.

A hőmérséklet mindvégig 30 Celsius-fok felett alakul, igazi kánikula várható, csak az átvonuló záporok, zivatarok hozhatnak némi felfrissülést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa ugyanakkor aláhúzta, hogy záporok, zivatarok pontos előrejelzése még „ultrarövidtávon” is nagyon nehéz feladat, az időjárás is adhat még egy kis izgalmat az időmérő edzésnek és a futamnak.

A részletes hétvégi előrejelzés:

  • Pénteken napos idő várható, a csapadék esélye kevesebb, mint 10 százalék. Maximum 15-25 kilométer/órás erősségű déli szél várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 19, a legmagasabb 34 fok körül alakul.
  • Szombaton már erőteljes lesz a nappali gomolyfelhő-képződés. A nap bármely szakában 50-70%-os eséllyel valószínű zápor, de helyenként – akár heves – zivatar is előfordulhat. A felhőszakadás (5 milliméternél több csapadék) valószínűsége 20%. A kezdetben délnyugati szél északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében helyenként 60-80 kilométer/órás széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 20, a maximum 30 fok körül alakul.
  • Vasárnap is erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható. A nap bármely szakában, nagyobb, 30-50%-os eséllyel délután előfordulhat zápor, helyenként zivatar is. Területi átlagban viszont jelentős mennyiségű (5 mm-nél több) csapadék nem valószínű. A szélirány kezdetben délkeleti, majd északnyugati lesz. A szélerősség legfeljebb 25-45 km/órás lehet, de zivatarok környezetében akár 60-80 km/órás erősségű lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 20, a legmagasabb 33 fok körül alakul.